nieuws

Achmea heeft solvabiliteit wél op orde

Branche

Achmea heeft solvabiliteit wél op orde

In tegenstelling tot concurrenten Delta Lloyd en Aegon kan Achmea bij de presentatie van de halfjaarcijfers wel goede solvabiliteitscijfers overleggen: een stijging van tien procentpunt naar 225%. Daarnaast haalde de verzekeraar een nettowinst van € 272 mln.

Lagere bedrijfskosten, Achmea voerde een flinke bezuiniging door de laatste tijd, betere beleggingsresultaten en een incidenteel positief resultaat bij zorgverzekeringen waren volgens CEO Willem van Duin de voornaamste katalysatoren voor het goede resultaat. Achmea wist door een sanering bijna € 50 mln van de bedrijfskosten af te halen ten opzichte van het eerste halfjaar van 2014, een daling van ongeveer 4%. Ook de overige lasten daalden met € 40 mln (-11%). Tegenover de dalende uitgaven staan evenwel ook dalende inkomsten in de vorm van een dalende premieomzet en opbrengsten uit beleggingen.

Het resultaat op beleggingen voor eigen rekening steeg wel flink, dat was € 129 mln hoger dan een jaar eerder. Achmea is meer gaan beleggen in onderhandse leningen en hypotheken. Risicovollere, maar dus ook meer renderende beleggingen.

Solvabiliteit
Achmea’s branchegenoten Delta Lloyd en Aegon kwamen deze maand in de problemen op de beurs door een dalende solvabiliteit. Dat probleem speelt bij Achmea niet, getuige de stijgende solvabiliteitscijfers: van 215% naar 225%. Dus ziet CEO Van Duin het positief in: “Onze financiële positie is onverminderd sterk gebleven, zodat onze klanten erop kunnen vertrouwen dat wij ook in de toekomst een betrouwbare financiële partner blijven.”

APF
Achmea maakte bij de halfjaarcijfers ook bekend een Algemeen Pensioenfonds (APF) op te gaan richten met Centraal Beheer. Dat gaat samen met een nieuw onderdeel, Achmea Investment Management. Van Duin: “Met Centraal Beheer hebben we een sterke uitgangspositie in deze markt. In lijn hiermee concentreren we ook de uitvoerende vermogensbeheeractiviteiten binnen onze groep. Het nieuwe onderdeel, Achmea Investment Management, beheert meer dan € 71 miljard, zowel voor diverse pensioenfondsen als voor Achmea zelf.”

Reageer op dit artikel