nieuws

Wiertsema (Adfiz) pleit voor gespreide betaling adviesfee

Branche

Wiertsema (Adfiz) pleit voor gespreide betaling adviesfee

Enno Wiertsema zou graag zien dat adviseurs de mogelijkheid kunnen bieden om hun klanten de adviesfee uitgesmeerd over een langere periode te laten betalen. De Adfiz-directeur zegt dit in een interview met De Telegraaf, waarin hij ingaat tegen het slechte imago dat adviseurs hebben.

Het provisieverbod heeft het advies veel goed gedaan, zegt Wiertsema. “Voor het provisieverbod was er de perverse prikkel om veel dure producten te verkopen, omdat adviseurs betaald werden door aanbieders. Nu niet meer. Adviseurs staan echt naast de consument.” Wiertsema wil wel dat het advies betaalbaar blijft om te voorkomen dat klanten de adviseur mijden. “Bijvoorbeeld door de consument te laten kiezen om de betaling langer uit te smeren. Vast niet elke adviseur wil langer wachten op inkomsten, maar het zou mooi zijn als hij dit aan kan bieden.”

Adviseurs die nog steeds klagen over het provisieverbod gaan onvoldoende met hun tijd mee en zullen snel van de markt verdwijnen, denkt Wiertsema. “Ik denk dan vooral aan de kleine intermediair die over bijna alle producten adviseert en zich totaal niet specialiseert. Dat is niet meer houdbaar en consumenten moeten dat ook niet willen. De chirurg deed vroeger ook alles, maar specialiseert zich nu. Ik zie voor me dat gespecialiseerde adviseurs onder één dak samenwerken.”

Aftrekbaar
De Adfiz-directeur pleit in het interview ook voor eerlijkere regels voor de aftrekbaarheid van het advies. Bij hypotheken en pensioen zijn kosten aftrekbaar, maar bij financial planning niet. Wiertsema: “En ik blijf het raar vinden dat advies alleen aftrekbaar is bij aankoop van een product. Soms leidt advies niet tot een aankoop. Dat kosten dan niet aftrekbaar zijn, maakt het bijna dubbel zo duur.”

Reageer op dit artikel