nieuws

Verbond wil meer duidelijkheid over verzekeren nieuwe risico’s

Branche

Verbond wil meer duidelijkheid over verzekeren nieuwe risico’s

Verzekeraars willen een rol spelen bij nieuwe technologische trends, maar hebben meer duidelijkheid nodig van de overheid. De huidige wetgeving staat momenteel een aantal innovatieve ontwikkelingen, zoals de zelfrijdende auto, nog in de weg. Dat schrijft Leo de Boer, directeur van het Verbond, in een opiniestuk in het FD op woensdag.

“Tot nu toe is aansprakelijkheid (de WA-polis) gekoppeld aan een fout van de bestuurder. Maar die maakt straks geen fouten meer. Dat doet de auto. En die is geprogrammeerd in een ver buitenland. Wie betaalt dan de schade?”, schrijft De Boer. Andere onderwerpen die volgens de directeur van het Verbond meer duidelijkheid nodig hebben, zijn de cyberrisico’s die consumenten lopen wanneer steeds meer apparaten gekoppeld zijn aan het internet. “Het vreemde is dat cyberrisico’s in de VS in korte tijd een flinke verzekeringsmarkt zijn geworden, maar dat Nederlandse bedrijven zich niet of nauwelijks van dit risico bewust lijken. En dat Nederlandse verzekeraars mede daarom nog niet veel aanbieden op dat punt. Bouwen we hier een kwetsbaarheid in?”, vraagt De Boer zich af.

Ook de deeleconomie brengt nieuwe risico’s met zich mee. Zo is een amateurkok die maaltijden deelt momenteel niet verzekerd wanneer er mensen in de buurt ziek worden van zijn gekookte maaltijd, stelt De Boer. De directeur van het Verbond vraagt zich ook af wat er overblijft van de solidariteit van een traditionele verzekering. Hij kaart voorbeelden aan als Broodfondsen en crowdfunding, maar verrassend genoeg ook ‘pay how you drive’. “Big data-analyse maakt het scherp stellen van risico’s en risicovolle groepen, zoals een minder veilige rijders makkelijker. Hier lopen we tegen vragen over ethiek en risicodifferentiatie aan: hoever kunnen en moeten we gaan?”, zegt De Boer.

Het zijn volgens het Verbond allemaal fundamentele vragen waar de overheid duidelijke wetgeving voor moet maken. “Dat is cruciaal en moet onderdeel zijn van het plan-Kamp. Onduidelijkheid op dat het juridische vlak gaat remmend werken. En daar is niemand bij gebaat als we Nederland, zoals het kabinet wil, als eerste willen laten profiteren van vernieuwing”, concludeert De Boer.

Reageer op dit artikel