nieuws

Paul Rosenmöller nieuwe voorzitter van raad van toezicht AFM

Branche

Paul Rosenmöller nieuwe voorzitter van raad van toezicht AFM

Paul Rosenmöller is met ingang van 15 juli 2015 de nieuwe voorzitter van de raad van toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Annemarie van Gaal, Rob Becker en Bart Koolstra zijn benoemd als leden. Waarnemend voorzitter Diana van Everdingen blijft aan als vicevoorzitter. Dat maakt minister Dijsselbloem woensdag bekend in een Kamerbrief.

Volgens de minister is bij de werving van de nieuwe leden nadrukkelijk gelet op integriteit, geschiktheid, betrouwbaarheid, onafhankelijkheid en diversiteit. “Evenals de raad van toezicht die hem heeft voorgedragen, denk ik dat de AFM in de persoon van de heer Rosenmöller een voorzitter krijgt die met zijn gevoel voor maatschappelijke en politiek-bestuurlijke verhoudingen en zijn verbindende persoonlijkheid een belangrijke bijdrage kan leveren aan de totstandbrenging van een goed functionerende raad van toezicht waarin een open cultuur heerst”, schrijft Dijsselbloem. Rosenmöller was jarenlang fractievoorzitter van GroenLinks in de Tweede Kamer. Sinds zijn vertrek uit de politiek zit hij in meerdere raden en besturen waaronder de Raad van Commissarissen van Algemene Pensioen Groep.

De minister wilde in de raad ruimte geven aan verschillende achtergronden en competenties. Over de andere nieuwe leden zegt Dijsselbloem het volgende: “Mevrouw Van Gaal brengt met haar achtergrond als ondernemer en haar betrokkenheid bij consumenten het perspectief van de consument en belegger in. De heer Becker brengt ruime kennis en ervaring in met betrekking tot de financiële sector. De heer Koolstra (partner bij PwC) brengt zijn expertise op het gebied van accountancy in en zal tevens de functie van voorzitter van de auditcommissie bekleden.” Becker heeft ruime ervaring als partner bij McKinsey en CFO/voorzitter van verschillende divisies binnen Achmea.

Merel van Vroonhoven, bestuursvoorzitter van de AFM, ziet uit naar de samenwerking met de vernieuwde raad van toezicht. “In deze nieuwe samenstelling kan de raad van toezicht naast zijn formele toezichtstaak ook een belangrijke bijdrage leveren aan de permanente dialoog tussen de AFM en haar omgeving”, aldus Van Vroonhoven.

Reageer op dit artikel