nieuws

Kamervragen over Anbang: waarom hield DNB overname NN wél tegen?

Branche

Kamervragen over Anbang: waarom hield DNB overname NN wél tegen?

Kamerleden Erik Ronnes en Pieter Omtzigt (beiden CDA) willen van de minister van Financiën meer weten over de plannen van het Chinese Anbang. Zij vragen zich onder meer af op welke gronden De Nederlandsche Bank (DNB) de overname van Nationale-Nederlanden door Anbang heeft tegengehouden.

In juni wist Nieuwsuur te melden dat het mysterieuze Chinese Anbang ook interesse had in Nationale-Nederlanden maar dat DNB en ING die overname tegenhielden. DNB gaf recent wel goedkeuring aan de overname van Reaal. “Waarom is een overname van Vivat (Reaal) anders dan de overname van Nationale-Nederlanden”, willen de Kamerleden weten.

Ook willen ze weten welke conclusie de minister trekt uit het feit dat de toestemming van de toezichthouders voor de verkoop van de Belgische tak van Delta Lloyd en de Belgische verzekeraar Fidea aan Anbang vertraging op heeft gelopen. De Kamerleden hebben daar hun vraagtekens bij: “Hoe beoordeelt u en/of DNB de overnamegolf van Anbang in Europa in het licht van de beoordeling of Anbang een stabiele partner is?”

Tot slot stellen ze vragen over de huidige klanten van Reaal en willen ze weten op welke manier is geborgd dat de pensioen- en verzekeringsrechten te allen tijde uitgekeerd worden en niet voor andere delen van het concern worden gebruikt.

Reageer op dit artikel