nieuws

Gematigde positiviteit over overname Vivat

Branche

Gematigde positiviteit over overname Vivat

De consultants van EY en IG&H zijn het er wel over eens: de overname van Vivat door Anbang is over het algemeen een goede zaak. De zoektocht naar een geschikte partij die de verzekeringstak van SNS Reaal uit de handen van de overheid kon halen, heeft lang geduurd. “Vivat is nu gered en dat geeft rust en de blik kan weer naar voren worden gericht. Dat is altijd goed”, zegt Jan Pieter van der Helm, director financial services bij IG&H Consulting & Interim.

Volgens Anne van Hall, Partner bij EY, ontstaat er met de komst van Anbang een nieuw speelveld. “De nieuwe dynamiek is heel goed voor de klanten en zorgt voor innovatie en concurrentie. Het brengt de markt en de hele sector weer in beweging”, zegt Van Hall. Van der Helm verwacht dat mensen zich niet direct zorgen hoeven te maken over een enorme cultuurverandering bij Vivat. “Ze nemen Vivat niet over om Chinese ideeën door te voeren, maar om succesvol te zijn naar Nederlandse begrippen. Anbang is een club met ambities en ze willen een groter marktaandeel in Noord-Europa veroveren”, aldus Van der Helm. Het zal volgens Van Hall wel even wennen zijn voor zowel Vivat als Anbang. “De cultuur en managementstijl zijn fundamenteel anders. Het is erg belangrijk om te kijken naar het doel van Anbang met deze overname.”

Consolidatie
Zowel Van Hall en Van der Helm verwachten dat er meer consolidatie zal plaatsen vinden in de Nederlandse en Europese verzekeringsmarkt. “Verzekeraars moeten schaal hebben om noodzakelijke investeringen in bijvoorbeeld digitalisering te kunnen doen. Doordat de markt in Nederland zo verzadigd is, gaat groei vaak samen met overnames”, legt Van der Helm uit. Consolidatie kan volgens Van Hall ook nadelen hebben. Zo is er minder keuze voor de consument en kunnen overnames uiteindelijk resulteren in een aantal grote partijen die minder met elkaar concurreren.

Woekerpolissen
Als Anbang ook ASR zou opkopen dan wordt ook het woekerpolisdossier van de verzekeraar overgenomen. Juist over de woekerpolissen maakt de Consumentenbond zich nog wel enigszins zorgen. “Wil zo’n bedrijf wel in gesprek over de woekerpolissen? Het is niet duidelijk hoe Anbang hiermee zal omgaan”, zegt Babs van der Staak, woordvoerder bij de Consumentenbond. De belangenorganisatie zegt nog geen signalen van zorgen van de consument te hebben ontvangen, maar zal Anbang in de gaten houden. “Mocht er aanleiding voor zijn dan zullen we de zorgen zeker aankaarten bij minister Dijsselbloem”, aldus Van der Staak.

Meer voordelen dan nadelen
Vooralsnog zijn er volgens de consultants meer voordelen dan nadelen. Volgens Van der Helm kan er nu door de rust eindelijk meer aandacht gegeven worden aan vernieuwing en klantbelang. Van Hall benadrukt het voordeel dat Vivat weer terug in handen is van het bedrijfsleven. “Dat is beter dan een staatsbedrijf, dat mag niet te scherp concurreren”, stelt Van Hall.

Reageer op dit artikel