nieuws

Bas de Voogd: ‘Breng administratie onder bij serviceprovider’

Branche

Bas de Voogd: ‘Breng administratie onder bij serviceprovider’

Serviceproviders zouden de administratieve rol van systeemhuispakketten moeten overnemen. Die pakketten hebben de slag van ketenintegratie gemist, zegt Bas de Voogd van Voogd & Voogd. Hij sprak op een bijeenkomst bij Bureau D&O, dat de best presterende serviceproviders in vijf categorieën bekendmaakte.

De Voogd, met zijn bedrijf uitgeroepen tot beste in de categorie Schadeverzekeringen groot, stipte in zijn verhaal de trends op het gebied van serviceproviders aan. “Systeemhuispakketten missen de slag van ketenintegratie, adviseurs blijven daardoor zelf administreren”, zei hij. “Wij waren zelf initiatiefnemer van Aplaza, omdat wij willen dat het administratiepakket goed op orde is. Maar als ik zie hoeveel transacties er binnenkomen, dat is gewoon bedroevend. De ketenintegratie is mislukt, misschien is het goed om helemaal te stoppen en de klantdata op één plaats onder te brengen. Het is niet van deze tijd om data op twee of drie plaatsen op te slaan.” Die rol zou de serviceprovider op zich moeten nemen, vindt De Voogd.

Dat was dan ook één van de trends die de CEO van Voogd & Voogd aanstipte. “Een aantal serviceproviders weet die rol naar zich toe te trekken.” Wat De Voogd betreft kunnen de serviceproviders daar een flinke stap in zetten om de tussenpersoon te ontlasten. “Je kunt de ketenintegratie omzeilen door de administratie van de tussenpersoon bij je eigen administratie onder te brengen. Dan moet het intermediair wel een paar dingen afleren, zoals het zelf innen van premies. Maar dat is ook niet meer van deze eeuw. De serviceprovider kan de tussenpersoon faciliteren om te adviseren. Als hij de complete administratie overneemt, inclusief de serviceabonnementen en de fee, kan de serviceprovider zelfs de aangifte voor de assurantiebelasting en btw doen.”

Investeren
Als het aan De Voogd ligt mag de investeringsbereidheid binnen de branche wat groter worden. Zijn eigen Voogd & Voogd is in zee gegaan met een private investeerder, Bencis Capital. Dat heeft 67% van de aandelen van De Voogds bedrijf in handen. Hij legt uit waarom: “Over tien jaar zullen er minder verzekeraars zijn, maar ook minder serviceproviders. Dan moet je misschien een keer een overname doen en dus investeren. Ik vind dat het daar wel eens aan ontbreekt in de branche.

Apps
De Voogd keek ook breder naar de sector in het geheel. Hij zegt dat de branche op digitaal gebied wel eens de slag mist. “Het is een bloody shame dat wij als branche geen app draaiende hebben zoals de banken hebben. We missen daar compleet de aansluiting op dit moment.” Op het gebied van simple risk kun je veel extra’s bieden met een app en goede data, bepleitte De Voogd. “Als in de database naar voren komt dat een auto inmiddels acht jaar oud is en het misschien beter is om over te stappen naar WA-beperkt, kan dat tegenwoordig automatisch geregeld worden. Iedere adviseur kan het bedenken, maar hij moet het allemaal nog handmatig doen. Terwijl de klant er zo € 150 per maand mee kan besparen. Als de adviseur dat automatisch kan regelen, heeft de klant een goede dag. Die denkt: de adviseur heeft mij € 150 bespaard.”

 

Reageer op dit artikel