nieuws

Achmea noemt vertrek Jeroen van Breda Vriesman ‘onvermijdelijk’

Branche

Achmea noemt vertrek Jeroen van Breda Vriesman ‘onvermijdelijk’

Jeroen van Breda Vriesman (48) stapt op als lid van de Raad van Bestuur van Achmea. Hij trad in september 2014 tijdelijk terug, nadat het Openbaar Ministerie (OM) een onderzoek startte bij de Health Centers van Achmea.

De verzekeraar zegt in een verklaring dat ‘vanwege de inmiddels verstreken tijd en de onzekerheid over de termijn waarop de zaak wordt afgerond’, de Raad van Commissarissen en Jeroen van Breda Vriesman zijn overeengekomen dat hij zijn functie neerlegt.

Het onderzoek van het OM richtte zich op een mogelijk onjuiste fiscale behandeling van huurovereenkomsten van de Health Centers uit 2007. In die tijd was Jeroen van Breda Vriesman als directievoorzitter van de divisie Zorg eindverantwoordelijk voor de Health Centers. Achmea heeft deze kwestie begin 2014 zelf voorgelegd aan de Belastingdienst. In de verklaring schrijft de verzekeraar: “De Raad van Commissarissen van Achmea betreurt deze ontwikkeling. Gezien de ontstane situatie beschouwt zij het vertrek echter als onvermijdelijk. De Raad van Commissarissen verwacht binnenkort duidelijkheid te kunnen geven over de opvolging.”

Twijfel
Van Breda Vriesman studeerde rechten aan de Universiteit van Utrecht en is zijn loopbaan begonnen bij ING Groep, waar hij bij Nationale Nederlanden een aantal managementfuncties bekleedde. In 2004 kwam hij bij Achmea als voorzitter van de divisies Zorg & Gezondheid en Sociale Zekerheid. Van 2006 tot eind september 2008 was hij voorzitter van de divisie Zorg, waarna hij is benoemd tot lid van de Raad van Bestuur van Achmea. In 2014 legde hij zijn functie, tijdelijk, neer vanwege het OM-onderzoek. Hij zei toen: “Ik vind dat een bestuurder op elk moment boven elke twijfel verheven moet zijn. Gezien het feit dat ik in 2007 eindverantwoordelijk was voor de bewuste divisie, is dit nu de enige juiste keuze.”

Recent stapte ook Danny van der Eijk op bij Achmea. Hij is opgevolgd door Bianca Tetteroo.

Reageer op dit artikel