nieuws

Verlieslijdende fitnesscentra kostten Achmea € 60 miljoen

Branche

Verlieslijdende fitnesscentra kostten Achmea € 60 miljoen

Achmea verloor in totaal € 60 mln door dochter Achmea Health Centers, die vorig jaar werd geliquideerd. Vooral de laatste vier jaar van de fitnessketen waren erg verlieslijdend. Dat blijkt uit navraag van RTLZ.

Achmea richtte in 2000 een eigen keten fitnesscentra op, maar de centra werden nooit een succes. Daarom besloot de verzekeraar vorig jaar te stoppen met de fitnessketen. Het hoofdkantoor en 12 vestigingen sloten de deuren en 19 fitnesscentra werden verkocht. Volgens het laatste jaarverslag van Achmea Health Centers werden er verliezen gemaakt van € 21 mln in 2011. In 2012 werd er een verlies van ruim € 3 mln gemaakt en in 2013 bedroeg het verlies € 6 mln. Daarnaast werd er in september 2014 door afwikkeling van het bedrijf nogmaals een verlies genoteerd van € 24 mln exclusief een operationeel verlies van € 6 mln. Dat vertelt woordvoerder van Achmea Marco Simmers aan RTLZ. Het totale verlies komt daarmee op bijna € 60 mln.

Naast de enorme verliezen bleek in september dat het Openbaar Ministerie een strafrechtelijk onderzoek is gestart naar de fitnesscentra. Er wordt gekeken naar een mogelijk onjuiste fiscale behandeling van de huur van de Achmea Health Centers in 2007. Verantwoordelijk bestuurslid Jeroen van Breda Vriesman legde zijn functie begin september al neer vanwege dit onderzoek. In april zou Achmea meer duidelijkheid geven over de mogelijke terugkeer van de bestuurder, maar de verzekeraar heeft nog niks bekend kunnen maken. “Er is nog geen duidelijkheid. Wij zijn hierin afhankelijk van het OM”, zegt Simmers aan RTLZ.

Reageer op dit artikel