nieuws

Van Velzen ziet problemen met hardheidsclausule

Branche

Van Velzen ziet problemen met hardheidsclausule

Dik van Velzen voorziet twee problemen als de Tweede Kamer stemt voor de hardheidsclausule, een regeling voor ernstig zieken die geen PE-examens kunnen maken. Maar de clausule zal er wel komen, schrijft hij in zijn blog.

“Een regeling voor degenen die door ziekte of andere ernstige persoonlijke omstandigheden niet tijdig de benodigde PE-Plusexamens hebben behaald”, schrijft Van Velzen. “Iedereen wil degenen, die in zo’n situatie zitten, tegemoet komen.” De problemen zitten volgens Van Velzen in hoe die regeling er uit moet zien, de adviseur van Nibe-SVV. Hij voorziet twee knelpunten. Het eerste zit in hoe je de groep afbakent. “Hoe ernstig is ernstig genoeg? Een griepje lijkt me niet genoeg, maar is een ziekte die een half jaar duurt wel genoeg? Telt de ernstige ziekte van een partner of (thuiswonend?) kind ook mee? Een problematische echtscheiding? Het lijkt mij dat een dergelijke regeling niet in objectieve en duidelijke regels is te vangen zonder nieuwe discussies op te roepen.”

Het tweede probleem is volgens Van Velzen wat voor ontheffing er verleend moet worden. Ontheffing van de diplomaplicht zou betekenen dat je zonder papieren mag adviseren. Van Velzen: “De vraag is dan of het beletsel om PE-Plusexamens af te leggen ook geen beletsel is om klanten te adviseren? En kun je het klanten wel aandoen geadviseerd te worden door een niet-gediplomeerde adviseur, omdat die toevallig ziek is? Of regelt de hardheidsclausule alleen een (extra) verlenging van de periode om PE-Plusexamens te mogen afleggen? Hoe lang dan?”

Uitstel van de overgangsperiode ziet Van Velzen nadat de minister al drie keer eerder de deadline verlegde niet meer gebeuren. “Ik denk ook dat nog een verlenging meer problemen oplevert dan oplost. Bovendien: niet echt rechtvaardig naar al die financiële dienstverleners die al lang hun nieuwe diploma’s hebben behaald.”

Reageer op dit artikel