nieuws

Minister Kamp opent Insurancelab van Verbond

Branche

Minister Kamp opent Insurancelab van Verbond

Minister van Economische Zaken Henk Kamp opende dinsdagmiddag het nieuwe Insurancelab van het Verbond van Verzekeraars. Met het Insurancelab hoopt het Verbond de sector te stimuleren om te innoveren. “We zien steeds meer trends op ons afkomen en we moeten als sector daar snel op inspelen want we worden links en rechts ingehaald door innovatieve Fin Tech-bedrijven”, zegt Richard Weurding, algemeen directeur van het Verbond, tijdens de opening.

Tijdens de opening zei minister Kamp blij te zijn dat er stappen worden gezet door de verzekeraars om meer te kijken naar innovatie. Hij verwacht dat er in de nabije toekomst door de snelle technologische ontwikkelingen veel zal veranderen voor verzekeraars. “Uit onderzoek van TNO blijkt dat uw sector over het algemeen minder impact verwacht van trends in technologie en innovatie. Toch kunnen juist ook de technologische ontwikkelingen veel gevolgen voor u hebben”, aldus Kamp. Het is volgens de minister dan ook een goede zaak dat verzekeraars nu meer kijken naar de mogelijkheden van innovatie.

Online en fysiek lab
Het Insurancelab biedt verzekeraars de gelegenheid om zowel online als in het fysieke lab beter te kijken naar innovatie. In het lab worden door het Verbond regelmatig thema-avonden georganiseerd over onderwerpen zoals big data, duurzaamheid en de deeleconomie. Online kunnen verzekeraars vanaf vandaag een trendrapport samenstellen over een thema naar wens. Zo worden ruim 150 trends uit een TNO-onderzoek gebruikt als basis en kan een verzekeraar zelf selecteren welke factoren van belang zijn voor het trendrapport. Het Verbond werkt met diverse partners samen zoals het ministerie van Economische Zaken, KPMG en Microsoft.

Innovatieparadox
Lange tijd leek innovatie een moeilijk agendapunt voor verzekeraars. Pieter Loyson, bestuurslid van het Verbond met de innovatieportefeuille, noemde het probleem tijdens zijn toespraak zelfs een innovatieparadox. “Verzekeraars hebben niet altijd een prikkel om te innoveren wanneer het economisch goed gaat. Gaat het economisch minder, dan is innovatie juist nodig, maar gaat het afwenden van bedreiging op korte termijn voor”, zegt Loyson.

Privacy
De ontwikkelingen op het gebied van innovatie en technologie brengen ook veel vraagstukken naar boven voor verzekeraars. Zo kaartte Loyson aan dat mensen veel makkelijker gedachteloos data vrijgeven aan Facebook en andere websites, maar ze vrezen bij verzekeraars vaak voor hun privacy. “Dat is ook deels aan ons zelf te danken”, aldus Loyson. Dat dit onderwerp een terecht vraagstuk is, werd duidelijk in het debat tussen Sander Klous, big dataspecialst bij KPMG, en Floris Kreiken van Bits of Freedom, dat ter afsluiting van de opening werd gehouden. “Kennis is macht”, zegt Kreiken. “Door big data wordt de informatiesymmetrie tussen verzekeraars en de consument verstoord. Straks weet de verzekeraars meer over de klant dan klant over zichzelf.” Klous is het er mee eens dat privacy van belang is maar benadrukt dat er van de verzekeraar vooral wordt verwacht goed te verzekeren en transparant te zijn. Dit zal een discussie zijn die volgens beide heren niet alleen gevoerd zal moeten worden door verzekeraars maar ook door de burger.

Reageer op dit artikel