nieuws

Merel van Vroonhoven: ‘Vakmanschap is waar het om draait’

Branche

Merel van Vroonhoven: ‘Vakmanschap is waar het om draait’

Een dialoog over vakmanschap, die stond gisteren op het programma tijdens de derde editie van ‘De Waarde van Advies’ van Avéro Achmea in Utrecht. AFM-voorzitter Merel van Vroonhoven deelde er haar persoonlijke ervaringen met haar eigen financieel adviseur, haar ‘raadsvrouw’.

Gevraagd naar haar visie op vakmanschap zei Van Vroonhoven: “Vakmanschap klinkt soms misschien wat belegen, als iets van vroeger, maar toch is het waar het om draait. Dat heb ik heel duidelijk gemerkt toen ik zelf op zoek ging naar een financieel adviseur omdat ik wilde weten hoe de overstap van NS naar AFM financieel zou uitpakken. Ik zou minder gaan verdienen, ik ben gescheiden, ik heb kinderen die ik wil laten studeren, een huis dat gigantisch onder water staat, kon dat allemaal wel? Ik ben toen gaan zoeken naar een geschikte adviseur. Ik lette uiteraard op diploma’s en goede referenties, maar uiteindelijk ging het om het vakmanschap van de persoon in kwestie. Want wat deed zij nou goed? Ze was ontzettend goed op de hoogte van alle actualiteiten, ze was enorm betrokken, enorm geïnteresseerd in mij als klant en ze maakte alles inzichtelijk voor mij en mijn ex-man. Dankzij haar heb ik een overwogen besluit kunnen nemen.”

Grotere rol
Volgens Van Vroonhoven kan aan de toegankelijkheid van adviseurs op internet nog wel wat verbeteren. “Ik kan me voorstellen dat veel consumenten niet weten bij wie ze te rade moeten gaan.” Dat er voor advies betaald moet worden is wel een drempel, gaf ze toe. “Maar uiteindelijk heeft mijn adviseur zoveel voor me gedaan dat ik me afvroeg of het eigenlijk wel uit kon.” Inmiddels bracht de AFM-voorzitter al vier nieuwe klanten aan bij haar adviseur. “Elke goede advieservaring is er één en versterkt de rol van de adviseur. Want die rol wordt alleen maar groter, kijk maar wat er allemaal om ons heen gebeurt.” Over het aantal adviseurs dat daarvoor nodig is deed ze geen uitspraken. “Ik denk niet in termen van meer of minder adviseurs. De vraag is: wat is de kwaliteit en kan iedereen het vakmanschap leveren?”

Fair
Van Vroonhoven ging ook in de op de perikelen rondom vakbekwaamheid. “Er zijn problemen geweest met de praktijkgerichtheid van de vragen maar ik krijg ook terug uit de markt dat verbeteringen zichtbaar zijn. De AFM gaat zoals u weet niet over de examens, maar wil wel voeling houden met wat er gebeurt.” De voorzitter is geen voorstander van uitstel van de PE plus examens. “Ik vind dat niet zo fair ten opzichte van de adviseurs die wel tijdig hun examens hebben afgelegd. Maar goed, het is uiteindelijk aan de politiek.” Als Dijsselbloem de motie besluit uit te voeren, dan betekent het dat de AFM voorlopig energie in andere zaken kan steken. “Wij wilden vol aan de gang gaan met de vervolgfase van de examens.” Van Vroonhoven doelde daarmee op het feit dat de AFM vanaf 1 januari 2016 gaat toetsen of adviseurs aan de opleidingseisen voldoen.

Machtigste vrouw
De adviseurs in de zaal mochten vragen stellen aan Van Vroonhoven, maar echt op stoom kwamen ze niet. Eén adviseur nam slim van de gelegenheid gebruik om zijn ongenoegen te uiten over de onduidelijkheid als het gaat om het afdragen van assurantiebelasting en btw over verrichte diensten. “Ik moet er zo ongeveer een boekhouder bij aannemen om er nog uit te komen. Ik heb het bij allerlei partijen nagevraagd, maar iedereen wijst naar de machtigste vrouw van Nederland en dat bent u.” Van Vroonhoven lachte daar opgewekt om en beloofde zich in het onderwerp te verdiepen.

Reageer op dit artikel