nieuws

Hoofd Commissie Verzekeraars: ‘Reactie Consumentenbond onevenwichtig’

Branche

Hoofd Commissie Verzekeraars: ‘Reactie Consumentenbond onevenwichtig’

Het rapport van de Commissie Verzekeraars had wel iets zorgvuldiger gelezen mogen worden door de markt, vindt commissievoorzitter Casper de Vries. Volgens hem is er kort door de bocht gereageerd op het rapport, vooral de Consumentenbond wordt door De Vries op de vingers getikt.

De voorzitter gaat in gesprek met Verzekerd!, het blad van het Verbond van Verzekeraars, in op hoe zijn rapport werd ontvangen. “De eerste dag sta je op de voorpagina met een groot kort-door-de-bocht-stuk. De tweede dag wordt er op de binnenpagina een stuk aan de aanbevelingen gewijd en de derde dag komen de achtergronden aan bod. Dan blijkt pas dat het rapport echt gelezen is. Ik raad daarom alle criticasters aan het rapport nog eens goed te lezen.”

Quatsch
De Consumentenbond is een van de partijen die van De Vries wat zorgvuldiger naar het rapport had mogen kijken. “De reactie van de Consumentenbond vond ik vooral onevenwichtig. Het heeft meer met een pose dan met gezond verstand te maken. In mijn optiek onderschat de bond dat de consument gebaat is bij een sterke verzekeringssector. En het verwijt dat wij niet onafhankelijk zouden zijn, is echt quatsch. Ik geef in het dagelijks leven colleges advanced money & credit and banking en ben dus alles behalve een verzekeringsexpert. Datzelfde geldt ook voor Dirk Schoenmaker en Ben Verhoeven. Het is toch niet zo gek dat je één lid in je commissie kiest die wel zijn sporen in de bedrijfstak heeft verdiend? Iemand als Jos Streppel (voormalig voorzitter van de Monitoring Commissie Corporate Governance Code en vroeger werkzaam bij Aegon) hebben we gewoon keihard nodig gehad.”

Woekerpolis
Hoewel de commissie vooral op zoek moest naar oplossingen voor de toekomst, was er volgens De Vries geen ontkomen aan een blik op het slepende woekerpolisdossier. “Dat kun je gewoonweg niet laten liggen, maar daardoor zit je bij voorbaat al in een soort spagaat. Je weet dat het niet één, twee, drie oplosbaar is en je weet ook zeker dat jij dat niet zomaar kunt oplossen, terwijl dat soort verwachtingen wel leeft. Dat is lastig. Wij wilden graag naar de toekomst kijken, maar juist omdat de sector nog steeds gebukt gaat onder die woekerpolissen, hebben we geprobeerd iets te doen aan die grote zwarte wolk die boven de sector hangt.” De oplossing van het herverzekeren van de woekerpolisclaims was volgens De Vries in zekere zin het ei van Columbus: “Het is misschien lastig, maar de wolk is wel ineens minder zwart dan gedacht.”

Olietanker
Voor de levensector had de commissie van De Vries een vrij somber vooruitzicht geschetst. Daar geeft hij in het interview wat meer verdieping bij. “De levenmarkt is heel lang, te lang, een afgeschermde markt geweest. Als de markt dan wordt opengesteld, ben je per definitie te laat. Tel daar de problemen uit het verleden zoals de financiële crisis en de lage rente bij op en de manoeuvreerruimte wordt wel heel beperkt. Misschien kun je het levenbedrijf wel het beste vergelijken met een olietanker. Het is,vooral door die lange doorlooptijden, heel moeilijk om tussentijds van koers te veranderen. Als een olietanker naar Rotterdam wil, moet hij al voor Engeland gaan bijsturen. Anders mist-ie zij nafslag. Dat geldt ook voor het levenbedrijf, met looptijden van twintig, dertig jaar. Als het even wat minder gaat, merken ze dat niet meteen en hoeven ze dus ook niet gelijk bij te sturen. Meer flexibiliteit en inspelen op de maatschappelijke ontwikkelingen zijn echter een must als ze de boot niet willen missen.”

Reageer op dit artikel