nieuws

FD: Verzekeraars voorzien gemeenten steeds vaker van leningen

Branche

FD: Verzekeraars voorzien gemeenten steeds vaker van leningen

Nederlandse gemeenten financieren zich steeds vaker via de markt voor onderhandse leningen. Dat geld komt ook steeds vaker bij verzekeraars weg, die graag de leningen verstrekken aan gemeenten, meldt het FD.

De onderhandse markt is terug van weggeweest en daar doen verzekeraars graag aan mee. De leningen zijn lucratief voor de sector, vanwege de hoge vergoeding op het veilige papier. Ook provincies zijn actief als geldverstrekkers aan gemeentes. Aegon Asset Management heeft in een paar jaar een portefeuille van enkele miljarden opgebouwd, zegt Eddo van den Boogaard van de verzekeraar. Verzekeraars als Aegon hoeven weinig buffer aan te houden om te beleggen in leningen van gemeenten, terwijl de opbrengsten die van een staatsobligatie overstijgen.

Vroeger was de activiteit op de onderhandse markt gebruikelijker voor verzekeraars, omdat er toen nog niet tot nauwelijks in het buitenland werd geïnvesteerd vanwege het valutarisico. Dat veranderde door de komst van de euro. De beleggingen van verzekeraars gingen over de grens, tot aan de crisis. De verscherpte toezichteisen leiden tot een terugkeer van de beleggingen naar Nederland.

Reageer op dit artikel