nieuws

Examentraining (13): Wft Inkomen

Branche

Examentraining (13): Wft Inkomen

De Wft-examens doen al 1,5 jaar flink wat stof opwaaien in zowel de branche als in Den Haag. De examens vormen nog steeds een grote zorg voor adviseurs. Daarom biedt amweb samen met opleidingsinstituut Hoffelijk Financieel de helpende hand door wekelijks een volledig uitgewerkte casus aan te bieden. Daarnaast biedt Hoffelijk Financieel adviseurs gratis de mogelijkheid om extra te oefenen met nieuwe casussen en kennisvragen. De eerste twaalf examentrainingen staan hier. Deze week een casus met vragen uit de module Wft Inkomen.

Casus
Aannemingsbedrijf Van der Venne heeft een afspraak gemaakt om de risico’s van ziekteverzuim te bespreken. Van der Venne houdt zich bezig met de bouw van woningen voor individuele particulieren en met kleine projectbouw.

De onderneming heeft het de laatste jaren door de crisis erg moeilijk gehad en is na meerdere reorganisaties, waarvan de grootste en laatste in 2012 heeft plaatsgevonden, gekrompen van 145 medewerkers naar 74 medewerkers. Voor de crisis waren de meeste medewerkers in dienst op basis van een vast contract. Dit heeft tot grote problemen en reorganisatiekosten geleid, waardoor het bedrijf in 2012 bijna failliet is gegaan. Omdat de heer Edwin van der Venne (directeur en enig aandeelhouder) dit risico niet meer wil lopen, werkt hij nu relatief veel met tijdelijke contracten. Van de 74 medewerkers zijn 53 medewerkers werkzaam op basis van een vast dienstverband en 21 op basis van een tijdelijk dienstverband. Eventuele pieken in het werk worden zoveel mogelijk opgevangen met onderaannemers en zzp’ers.

Er worden een strak verzuimbeleid en een goede verzuimadministratie bijgehouden. Het ziekteverzuim over de afgelopen vijf jaar is gemiddeld 2,5% en de afgelopen tien jaar zijn er twee medewerkers de WGA ingegaan. Deze medewerkers zijn niet meer in dienst.

Vanwege alle veranderingen in het personeelsbestand en omdat na de reorganisatie de werkdruk fors is opgelopen, wil Edwin de (financiële) risico’s van het ziekteverzuim beheersbaar houden. Voor aannemingsbedrijf Van der Venne gelden de volgende gegevens:

Individueel bepaalde premie Werkhervattingskas (Whk)
WGA-vast 0,45%
WGA-flex 0,06%
ZW-flex 0,08%

Sectorpremie Werkhervattingskas (Whk)
WGA-vast 0,86%
WGA-flex 0,28%
ZW-flex 0,54%

Loonsom over de afgelopen 7 jaar
2008 € 4.300.000,-
2009 € 3.940.000,-
2010 € 3.620.000,-
2011 € 3.540.000,-
2012 € 3.480.000,-
2013 € 2.140.000,-
2014 € 2.160.000,-
2015 € 2.175.000,- (verwacht)

Ter voorbereiding op de afspraak met Edwin is al een aantal premieberekeningen en offertes gemaakt. De volgende gegevens zijn bekend:

Offerte 1: stop-loss verzekering, eigen behoud 3% en premie € 19.000,-
Offerte 2: stop-loss verzekering, eigen behoud 4% en premie € 7.500,-

Vraag 1
Wat is het verschil in de totale verzuimkosten tussen offerte 1 en 2 indien het verzuimpercentage voor 2015 daadwerkelijk 3,5% bedraagt?
Antwoord:
€ …

Toetstermnummers:
2d.1 De kandidaat kan de verzamelde financiële en organisatorische informatie analyseren en vertalen naar een advies.
3c.2 De kandidaat kan een advies opstellen.

Vraag 2
Nadat je Edwin de kenmerken van een stop-loss verzekering hebt uitgelegd, geeft hij aan dat hij geen behoefte heeft aan het verzekeren van calamiteiten. Hij besluit om een conventionele verzuimverzekering af te sluiten. Je hebt inmiddels de voorwaarden voor deze verzekering opgevraagd.

Klik hier voor de voorwaarden.

Op basis van de bedrijfsgegevens wordt de onderneming ingedeeld in BM-trede 6. Het premiepercentage is vastgesteld op 1,15% van de loonsom. In BM-trede 6 geldt een opslag/korting van 0,00%, waardoor het tarief uitkomt op 1,15%. Stel dat over het jaar 2015 in totaal € 28.840,- aan verzuimschade wordt uitgekeerd door de verzekeraar en dat de loonsom in 2015 uiteindelijk is uitgekomen op € 2.175.000,-.

Hoeveel bedraagt in dat geval het premiepercentage voor 2016?
Antwoord:
… %

Toetstermnummer:
2d.5 De kandidaat kan de hoogte van de premies, uitkeringsrechten en fiscaliteiten (laten) berekenen.

Vraag 3
Edwin wil graag weten waarom hij voor het jaar 2015 meer premie is verschuldigd aan het UWV dan de jaren daarvoor. Wat is daarop je reactie?

A. Omdat hij van ‘grote werkgever’ naar ‘middelgrote werkgever’ is gegaan, wordt de premie bepaald op basis van de individuele premie en de sectorpremie. Omdat de sectorpremies hoger zijn de individuele premies, is de premie gestegen.
B. Omdat hij een ‘middelgrote werkgever’ is, wordt de premie vastgesteld op basis van de individuele premie en de sectorpremie. Omdat de sectorpremie is gestegen, stijgt ook de totale premie.
C. Omdat hij een ‘middelgrote werkgever’ is, wordt de premie vastgesteld op basis van de individuele premie en de sectorpremie. Omdat er nu aanzienlijk meer tijdelijke contracten zijn, stijgt de premie voor de individuele WGA-flex en ZW-flex.
D. Omdat hij van ‘grote werkgever’ naar ‘middelgrote werkgever’ is gegaan, wordt de premie enkel bepaald door de sectorpremie. Omdat de sectorpremies hoger zijn dan de individuele premies, is de premie gestegen.

Toetstermnummer:
3b.1 De kandidaat kan de benodigde gegevens analyseren, rekening houdend met de behoeften en doelstellingen van de klant.

 

01_HF_AMweb_Casus_1_KlikHierBanners_2

01_HF_AMweb_Casus_1_KlikHierBanners_

Reageer op dit artikel