nieuws

ACHTERGROND. Claimclubs woekerpolissen wachten op financiële klapper

Branche

ACHTERGROND. Claimclubs woekerpolissen wachten op financiële klapper

De huidige claimclubs en investeerders zien in het aanpakken van woekerpolissen een lucratief verdienmodel. Ze staan op een andere, wat agressievere manier in de kwestie dan hun voorgangers en zijn kritisch op de schikkingen van toen. Het zijn partijen die denken dat er met een professionele aanpak geld te verdienen valt met woekerpolisclaims – veel geld. Follow the Money zocht voor am:magazine uit hoe het zit met de verdienmodellen en het moreel.

Bert Jan Tiesinga, voorman van Wakkerpolis, zegt in het artikel: “Voor ons geldt dat er vooralsnog niets wordt verdiend, en hopelijk aan het einde van de rit heel veel. Wij groeien toe naar 5.000 leden. Daar zitten claims tussen van € 30.000 tot € 40.000, maar gemiddeld gaat het denk ik om zo’n € 7.000. Dan gaat het in totaal om zo’n € 35 mln. Bij succes vragen wij 17,5%, dat zou bij € 35 mln neerkomen op € 6 mln. Het is echter niet zo dat we daarmee binnenlopen, gezien de kosten die we maken. Dus we hopen nog verder te groeien.”

Rekenvoorbeeld
Een ander rekenvoorbeeld komt van Ab Flipse van de Vereniging Woekerpolis. Hij schat dat de drie collectieve zaken die zijn vereniging tot nu toe heeft aangespannen, zo’n € 1 mln tot € 1,5 mln hebben gekost. De Vereniging Woekerpolis werkt op basis van no cure, no pay en vraagt bij succes 10% van de opbrengst. “Wij hebben nu 90.000 leden en hopen nog dit jaar door de 100.000 te gaan. Als zij gemiddeld € 5.000 compensatie krijgen, gaat het voor de vereniging om € 45 mln.”

Omgekeerde woekerpolis
De clubs hopen tot een goede deal te komen, maar stellen zich ook in op een juridische strijd die nog jaren kan duren. Een ding willen ze koste wat kost voorkomen: eenzelfde soort schikking als Verliespolis en Woekerpolis Claim hebben gesloten. Met dedain wordt er door de huidige clubs over die 2 voorgangers gesproken. Gedupeerden zouden afgescheept zijn met een fooi, terwijl beide stichtingen miljoenen euro’s compensatie ontvingen van de verzekeraars. De vergoeding die de 2 clubs kregen (per club maximaal € 950.000 per verzekeraar), was niet gerelateerd aan de vergoeding die gedupeerden kregen, waardoor critici zeggen dat zij geen prikkel hadden om een goede deal te sluiten. “Ons belang is gekoppeld aan dat van de klant,” zegt Tiesinga van Wakkerpolis. “Ik vind dat een mooi systeem. Wij krijgen alleen geld als de klant vijf keer zoveel krijgt. Het is eigenlijk het omgekeerde van een woekerpolis.”

Eigenbelang
Errol Keyner, bestuurder bij Stichting Verliespolis, wuift de kritiek weg. “We hebben, schat ik, ruim € 5 mln compensatie gehad van de verzekeraars, maar dat is niet genoeg om de kosten te dekken.” Hij zegt ook: “Ik weet wel dat als Verliespolis het eigenbelang had laten prevaleren, wij net zoals sommige collectieven een percentage van de opbrengst van € 3 mld euro hadden bedongen.”

Lees het hele verhaal in nummer 13 van am:magazine dat vandaag verschijnt.

Reageer op dit artikel