nieuws

Nieuwe Adfiz-voorzitter: ‘Hard roepen is niet onze stijl’

Branche

Nieuwe Adfiz-voorzitter: ‘Hard roepen is niet onze stijl’

Er werd een aantal maanden naarstig gezocht naar een opvolger voor Loek Hermans als voorzitter van Adfiz, maar uiteindelijk stapte vice-voorzitter Wim Heeres (63) naar voren. Hij heeft de handen vrij, nu zijn zoon het bedrijf Heeres Assurantiën kan leiden. “De jongere leden zijn veel te druk.”

Dat u als vice-voorzitter een plaatsje opschuift, hadden jullie dat niet meteen kunnen bedenken?
“Tja, ik had mezelf niet meteen aangeboden. We mikten toch op een wat jonger persoon. Maar al snel bleek dat de wat jongere mensen uit de branche het veel te druk hebben met hun eigen bedrijf. Ik heb het voordeel dat mijn bedrijf zich in de opvolgingsfase bevindt, mijn oudste zoon Remco van 38 is nu algemeen directeur en ik treed op als directievoorzitter. Ik heb de handen dus iets meer vrij. Want als je deze klus voor Adfiz goed wilt doen, dan kost het je wel twee dagen in de week. Dus toen er uiteindelijk een beroep op me werd gedaan heb ik ja gezegd. We hebben verder een jong bestuur en een jonge directeur, de balans is wel in orde.”

Uit een ronde van am: bleek dat het voorzitterschap niet een erg gewild baantje is.
“Laat ik het zo zeggen: het is niet niks waar je aan begint. We leven niet meer in de jaren negentig toen alles vanzelf ging. Economisch is het moeilijk, de branche ondergaat veel veranderingen. Om daar leiding aan te geven, dat is een uitdaging. Maar ik moet ook zeggen dat ik de sfeer onder de Adfiz-leden erg positief vind, de meesten zijn vol enthousiasme met de toekomst bezig.”

U bent in tegenstelling tot uw voorganger Loek Hermans een man uit de eigen gelederen van Adfiz, is dat belangrijk?
“Ja, dat vind ik wel. Ik ben ooit op een zolderkamer begonnen en heb nu een kantoor met 25 man, dat naast de particuliere markt ook actief is in volmachten en in het zakelijke kanaal. Als ik met het Verbond, of de AFM of het ministerie van Financiën praat over een rekening-courant of een AOV-advies dan weet ik ook echt hoe dat werkt en waar het exact om gaat.”

Het ledenaantal van Adfiz neemt af en als er iets goed gaat dan krijg je vaak de credits niet. Hoe gaat u daar mee om?
“Adfiz stelt zich in het lobbycircuit serieus en professioneel op. Daar hoort hard roepen niet bij, dat is niet onze stijl. En wat betreft het ledenaantal: er is nu eenmaal een indikking gaande. Mijn eigen kantoor heeft ook net een ander Adfiz-lid overgenomen. Maar ik durf te stellen dat het marktaandeel van Adfiz nog net zo groot is als tien jaar geleden. De grote kantoren zijn nog steeds aan boord. En er zijn ook genoeg kleinere kantoren die groeien.”

Wat ziet u als uw voornaamste taak de komende jaren?
“Ik ga me er hard voor maken om het onderscheid tussen advies en verkoop nog duidelijker te maken. We moeten toe naar een verbeterde waardebeleving van de adviseur. Ook in de lobby strijden we daarvoor: als de politiek vindt dat er kwalitatief hoogstaand advies moet worden gegeven dan is het wel bijzonder dat je via een website een hypotheekje kunt afsluiten. Of dat je als werkgever collectief pensioen online kunt afsluiten terwijl ik mijn adviseurs op hbo-niveau moet scholen omdat ze anders de betaalbaarheid en passendheid van zo’n pensioencontract niet kunnen toetsen. Ik denk dat we daar echt nieuwe problemen mee creëren en dat brengen we onder de aandacht.”

U zei in het bericht bij uw aantreden dat u wilt dat Adfizleden trots zijn op hun lidmaatschap.
“Absoluut. Wij willen onze leden, die vierkant achter hun vak staan, ontlasten en ontzorgen. We willen hun stem laten horen in Den Haag. En we willen dat ze trots zijn om er bij te horen. Dat ze denken: die club doet wat voor mij. Stel je voor dat Adfiz er niet zou zijn, dan zou Den Haag geen goede gesprekspartner hebben.”

Nou, de CFD van Edwin Herdink is er toch?
“Edwin doet heel erg zijn best, hij doet echt goede dingen. Maar ik denk dat een grotere professionele organisatie uiteindelijk meer voor elkaar krijgt. Overigens is belangenbehartiging niet het enige dat op mijn lijstje staat. Ik wil binnen Adfiz ook meer aandacht aan het verenigingsgevoel besteden. Denk bijvoorbeeld aan het inkoopvoordeel dat we hebben gerealiseerd bij opleidingen van Lindenhaeghe. Ook staan er meer fysieke ontmoetingen en kennissessies met onze leden in de regio op de agenda. En de communicatie met onze leden zal zichtbaarder en frequenter worden. We gaan, kortom, meer en vaker met elkaar in gesprek.”

Reageer op dit artikel