nieuws

Henk Nijboer: ‘Er lopen te veel slechte adviseurs rond’

Branche

Henk Nijboer: ‘Er lopen te veel slechte adviseurs rond’

De invoering van het nieuwe Wft-stelsel vindt Henk Nijboer, financieel woordvoerder van de PvdA, een stap in de goede richting. Er lopen volgens de PvdA’er te veel slechte adviseurs rond. Dat zegt hij in een interview met FFP Magazine. “Zelf heb ik het meermalen meegemaakt dat ik het product waarover ik advies kreeg beter begreep dan de adviseur. Dat is natuurlijk schandalig, zeker als mensen er dik voor moeten betalen”, zegt Nijboer.

Volgens Nijboer had de sector de slechte adviseurs nooit moeten accepteren en had de branche moeten ingrijpen om te voorkomen dat er een ‘wildgroei van incapabele adviseurs’ ontstond. “Daar willen we nu vanaf en harde wetgeving helpt daarbij. Dat doet misschien pijn, maar het is nodig”, zegt Nijboer tegen FFP Magazine. De PvdA’er kaart aan dat financiële planning een belangrijk rol kan spelen voor ondernemers en zzp’ers. “Als je als zzp’er op je zestigste ontdekt dat je niet genoeg hebt gespaard kun je niet meer voldoende ingrijpen. En als je geen arbeidsongeschiktheidsverzekering hebt en door ziekte of een ongeval niet meer kunt werken, ben je ook te laat.”

Ondanks de vele klachten over de Wft-examens vindt Nijboer dat er niks mis mee is. “Veel adviseurs denken: we hebben een toets, dus dat moeten we weten. Nee, de toets meet het minimale niveau. Het is een ondergrens; als je dat niet kunt, dan willen we je niet als adviseur. De wetgever kan geen uitmuntende kwaliteit afdwingen, we kunnen hooguit zeggen: ‘We accepteren geen rotzooi meer’. De rest is aan de sector”, zegt Nijboer. Verder zegt hij dat de maatregelen van de overheid de adviseur weer meer respect kunnen geven. “Strengere regels helpen om de samenleving te laten zien dat de sector ook nuttig werk doet. Het is dus niet alleen maar straf, het is vooral om de sector en daarmee de gehele economie weer gezond te maken”, aldus de politicus.

Reageer op dit artikel