nieuws

Fred de Jong waarschuwt voor valkuilen

Branche

Fred de Jong waarschuwt voor valkuilen

Hoewel assurantiekantoren met trots en zelfvertrouwen naar de toekomst mogen kijken, moeten zij zich niet blind staren op het succes. Dat waarschuwt Fred de Jong, onderzoeker en eigenaar van Adviesbureau De Jong, in een blog. “Heb vertrouwen in uw eigen toekomst, maar heb ook oog voor de valkuilen die een succesvolle toekomst in de weg kunnen staan”, schrijft De Jong.

De adviseurs die ondanks de vele ontwikkelingen zoals het provisieverbod, de Wft-examens en de concurrentie van directe kanalen nog steeds overeind staan, hebben zich volgens De Jong bewezen als de sterksten van de branche. “Bedenk dat u en uw collega’s nog steeds verantwoordelijk zijn voor tientallen miljarden premies en dagelijks duizenden klantcontacten. Uw maatschappelijke belang staat buiten kijf”, aldus De Jong.

Toch wijst De Jong assurantiekantoren op de onafhankelijkheid die zij hebben. “Onafhankelijkheid zorgt voor keus en een grotere kans op een betere deal voor de klant. De constatering van de AFM dat veel adviseurs nog steeds in de praktijk maar met een zeer beperkt aantal aanbieders zaken doen, doet afbreuk aan dit principe”, schrijft De Jong. Daarnaast kan er nog goed gekeken worden naar klantintimiteit. Sommige kantoren doen minder voor hun klanten vanwege de zorgplicht of efficiency en daarmee komt de persoonlijke band met de klant in het geding volgens De Jong. Een ander aandachtspunt is het geven van een integraal advies. “Daar waar banken en verzekeraars vaak maar een deel van de klantbehoefte kunnen invullen, kan een assurantiekantoor de one stop shop zijn voor de klant. Dan is het wel zaak om zo veel mogelijk van de klant te willen weten en dit ook goed vast te leggen. En niet zoals de AFM constateert bij sommige AOV-adviezen, alleen een aanvraagformulier.”

Reageer op dit artikel