nieuws

Zorgverzekeraar Anno12 gooit de handdoek in de ring

Branche

Zorgverzekeraar Anno12 legt plannen om de verzekeringsmarkt te betreden definitief neer. Na een mislukte poging om in 2015 de markt te betreden, is er de afgelopen drie maanden tevergeefs gekeken om in 2016 een nieuwe poging te wagen. “We hebben tal van dingen bereikt die onmogelijk leken, zoals de benodigde documenten van Autoriteit Financiële Markten, De Nederlandsche Bank en de Nederlandse Zorgautoriteit. Maar we kregen niet genoeg leden, niet genoeg verzekerden.”, zegt oprichter Rob Adolfsen tegen de Volkskrant.

Zorgverzekeraar Anno12 gooit de handdoek in de ring

Volgens Adolfsen waren er veel sympathisanten, maar deden weinig mensen harde toezeggingen. “We wilden ook een partij vinden die bereid was een garantiebedrag op tafel te leggen. DNB eist dat we een spaarpot aanhouden van € 850 per verzekerde. Dat moet je ergens vandaan halen. We losten dat op door de verzekerden te vragen € 850 te storten, een bedrag dat ze later terug zouden krijgen. Maar dat was een enorm struikelblok”, zegt Adolfsen.

Hoge kosten
De oprichting van Anno12 heeft in totaal in totaal bijna € 900.000 gekost waarvan Adolfsen € 200.000 uit eigen zak heeft betaald. De afgelopen paar maanden heeft Anno12 nog hard gezocht naar ambassadeurs, maar het mocht niet baten. Volgens Adolfsen heeft minister Schippers de Nederlandse Zorgautoriteit gevraagd te onderzoeken waarom het Anno12 niet is gelukt de markt te betreden.

De belangrijkste drempel bleef het vermogen dat Anno12 moest hebben. “Wij dachten in vijf jaar honderdduizend verzekerden te kunnen krijgen. Daarom zei DNB: laat ons maar eens zien dat je toegang hebt tot € 85 miljoen aan vermogen”, zegt de oprichter. Adolfsen vindt dat de minister onbewust de zorgverzekeraar heeft tegengewerkt. “Het zou een stuk makkelijker worden als de minister garant zou staan voor zo’n spaarpot. Ze eiste dat verzekeraars € 70 zouden teruggeven aan de verzekerden, dus die verlaagden vorig jaar allemaal hun premies. Wij konden dat niet doen natuurlijk”, aldus Adolfsen.

Reageer op dit artikel