nieuws

Wiebe Draijer (Rabo): ‘In 2016 dertig procent vrouwen in bestuur is onmogelijk’

Branche

Wiebe Draijer (Rabo): ‘In 2016 dertig procent vrouwen in bestuur is onmogelijk’

Wiebe Draijer, voorzitter van de Raad van Bestuur van de Rabobank kreeg gisteren de handen niet op elkaar tijdens het congres van Women in Financial Services (Wifs). Rabobank was gastheer van het event waar zo’n 400 vrouwen en 30 mannen op af waren gekomen. Draijer scoorde geen punten door te stellen dat hij wel voor diversiteit is, maar ‘fundamenteel’ tegen quota. “Wat ga je nou concreet dóen”, vroegen de vrouwen zich af.

De Raad van Bestuur van Rabobank bestaat uit louter mannen, in de Raad van Commissarissen zit één vrouw. Toch denkt Wiebe Draijer niet dat er quota nodig zijn om daar verandering in te brengen. “Ik ben absoluut een groot voorvechter van diversiteit, maar ik ben een fundamenteel tegenstander van quota”, aldus Draijer in een tweegesprek met Nicolette Loonen, voorzitter van vrouwennetwerk Wifs.

Condities
Draijer gaf aan dat de Rabobank er al alles aan doet om de optimale condities voor de doorstroming van vrouwen te creëren. Dat moet ook, want in 2016 dienen de raden van bestuur en de raden van toezicht van Nederlandse bedrijven voor 30 procent uit vrouwen te bestaan. Dat staat in de Wet bestuur en toezicht. Op tekortschieten staan (nog) geen sancties, maar een bedrijf moet wel uitleggen wat er aan schort. Draijer: “Er gebeurt echt al heel veel, maar aan benoemingen ontbreekt het nog. Dertig procent vrouwen in 2016, dat is voor de Rabobank onmogelijk. Wij hebben een horizon van vijf jaar.”

Draaikonterij
Draijer vertelde dat de benoemingscommissies binnen de bank divers zijn, en dat kandidatenlijsten namen van mannen én vrouwen moeten bevatten, maar dat verder de markt zijn werk moet doen. Dat vond de zaal niet genoeg. Dat gaat toch veel te langzaam, was de stemming. Een aanwezige dame zei: “Ik erger me aan deze draaikonterij. Word nu eens concreet.” “Maar dat ben ik toch?”, antwoordde Draijer verbaasd. “We doen alles wat we moeten doen, maar uiteindelijk wil ik de beste kandidaat hebben. Wij benoemen op basis van merites.”

Kweekvijver
Nicolette Loonen probeerde de RvB-voorzitter nog te helpen. “Jullie lokale banken zijn toch een prachtige kweekvijver voor talent?” Dat beaamde Draijer. Hij gaf ook aan dat de branche meer talent van buiten de sector nodig heeft. “Wij doen veel goede dingen, maar de maatschappij ziet dat nog niet zo. Goede mensen moeten hier wel willen werken. Ik wil jullie vragen om je hand uit te steken naar goede vrouwen buiten onze sector.” Dat is een prima idee, zei dagvoorzitter Jannet Vaessen. “Wij halen ze naar binnen, maar haalt u ze dan omhoog?”

Luyendijk
Journalist en auteur Joris Luyendijk sprak daarna over zijn nieuwste boek ‘Dit kan niet waar zijn’. “Ik moet eerlijk zeggen dat mijn boek is gered door vrouwen”, zei Luyendijk. “De eerste interviews die ik deed waren met van die echte machobankiers. Vrouwen uit de bankensector bleken zich daar zo aan te storen dat ze contact met me opnamen om te vertellen hoe het echt zit.” Toch zijn die machobankiers voor veel vrouwen ook een aantrekkelijke partij, ondervond Luyendijk tijdens zijn speurtocht door The City. “Zo’n business card van Goldman Sachs doet het erg goed in Londen. Het is als eenden op brood.” Maar diezelfde machocultuur is ook een drempel voor professionals die andere drijfveren hebben. “Als ik spreek met superbegaafde medewerkers van de toezichthouder, of van universiteiten, of van het ministerie, die willen helemaal niet bij zo’n machowereld horen. Terwijl ze daar hard nodig zijn. We moeten eerst al die Rijkman Groeninks er uit werken.”

Lessen
Gerdi Verbeet, sinds haar afscheid uit de Kamer voorzitter van de commissie Monitoring Talent naar de Top, deelde een paar lessen met de vrouwen in de zaal. “Ik heb zelf een goed voorbeeld gehad aan mijn moeder”, vertelde Verbeet. “Zij had geen enkele ambitie om een succesvolle huisvrouw te zijn en heeft zoveel mogelijk fulltime gewerkt.” En, zei Verbeet, trek niet zo’n scherpe scheiding tussen werk en prive. “Van kleine kinderen kun je heel veel leren. Als mijn zoons elkaar de hersens insloegen dan telde ik tot tien en liet ik het ze zelf oplossen. Dat is leerzaam. Stop dat dus niet weg en verbloem het niet.” Streng was Verbeet ook tegen de zaal. “Parttime werken helpt niet als je hogerop wilt komen. Het mag best eventjes hoor, als je kleine kinderen hebt. Maar daarna weer gewoon normaal werken”, zei ze monter.

Reageer op dit artikel