nieuws

De opvolger van Track & Trace

Branche

De opvolger van Track & Trace

De inzet van techniek om spullen terug te vinden gebruiken we al langer in onze branche. De nieuwste innovaties richten zich op een techniek om spullen niet meer kwijt te raken: Internet of Things. Trakkies zijn hier een voorbeeld van.

Loopt uw klant van zijn tafel weg zonder zijn camera mee te nemen? Komen de ski’s in beweging terwijl uw klant in de berghut zit? Of beweegt de voordeur terwijl uw klant niet thuis is? Uw klant wordt niet alleen gewaarschuwd, maar kan ook instellen dat zijn “verloren” item licht- en geluidsignalen uitzendt. Voor de klant een ideale manier om op zijn spullen te passen. Bovendien kan dit gemak voor een aantal branches binnen onze sector een grote impact hebben op de schadelast, waardoor de klant dubbel voordeel geniet.

Kleine investering, groot plezier
De uitvinders van trakkies bereiden op dit moment een brede marktintroductie voor. Victor Wierda, Operations Manager: ”Wij willen het dagelijks leven makkelijker maken. Op je spullen letten is soms best een dagtaak. Als je weet hoe vaak mensen checken of ze alles wel bij zich hebben… Dat moet makkelijker kunnen. Maar omdat je veel hebt om op te letten, moet de hardware relatief goedkoop zijn en in te stellen met een gebruiksprofiel. Onze trakkies, ter grootte van een 2-euromunt kosten € 15,- tot € 30,- en gaan tot drie jaar mee op één batterij. Daardoor zijn ze ook geschikt voor minder dure objecten.”. Verwacht wordt dat klanten vooral vanuit het gemak tot aanschaf over zullen gaan, maar het is ook niet uitgesloten dat zij dit als goedkopere vorm van beveiliging zullen gaan gebruiken. Voor onze branche betekent dit dat nieuwe mogelijkheden aanbreken en preventie een andere kosten-batenverhouding krijgt.

Techniek met de klant aan de knoppen
De techniek werkt met Bluetooth 4.2 mesh en enkele andere communicatie-protocollen en verbinden de trakkies via de mobiele telefoon met het internet. De trakkies bepalen voortdurend de locatie ten opzichte van elkaar en signaleren als de configuratie niet meer klopt. Als de klant de ‘basis’ trakkie bij zich draagt dan kan bepaald worden waar de klant ten opzichte van de andere zaken is. De klant stelt zelf via de app of de website in wat de logica moet zijn. Bijvoorbeeld ‘als mijn telefoon buitens huis is dan mag mijn telefoon nooit verder dan vijf meter van mij verwijderd zijn’. “De mogelijkheden zijn onbeperkt. Je kan bijvoorbeeld ook de acceleratie meten, waardoor je kan vaststellen of iemand bij een aanrijding betrokken is. Daarbij kan je ook aangeven wie in dat geval gewaarschuwd moet worden, waaronder de nooddiensten.” Aldus Victor Wierda. De klant stelt zelf het privacy level per trakkie in en kan toegang verlenen aan anderen voor specifieke situaties.

Impact op de verzekeringsmarkt
Alhoewel trakkies niet ontwikkeld zijn met oog op de verzekeringsmarkt, zien de ontwikkelaars wel toepassingsmogelijkheden voor onze branche. Victor Wierda: “Veel ‘diefstal’ is te wijten aan achteloosheid. Mensen laten spullen liggen en gelegenheid maakt de dief. Trakkies voorkomen enerzijds dat die gelegenheid ontstaat en anderzijds dat de dief er niet ongemerkt mee vandoor kan gaan. Nu zijn het nog lichtsignalen en piepjes, maar in de toekomst kunnen we ook een menselijke stem toevoegen. Je kan dus letterlijk ‘afblijven’ laten roepen of ‘houdt de dief!’.” De meest voor de hand liggende toepassing is het voorkomen van verlies en diefstal, maar ook voor toepassing bij het beperken van personen(gevolg)schade zien zij mogelijkheden: “Doordat we ook versnelling en vertraging kunnen meten zouden we bijvoorbeeld kunnen vaststellen of uw oma gevallen is.” Internet of Things, en misschien wel Persons, opent een scala aan mogelijkheden. Laat uw fantasie gaan…

In mijn beleving gaan twee werelden elkaar ontmoeten. De klant noemt het gemak, wij noemen het preventie. Nooit meer de deur uitstappen zonder sleutels, niet meer zoeken naar je telefoon of de iPad in de trein laten liggen… Rust in je hoofd! Hier zit voor onze branche een win-win in!

Reageer op dit artikel