nieuws

VVD wil dat deadline Wft-examens uitgesteld wordt

Branche

VVD wil dat deadline Wft-examens uitgesteld wordt

De VVD gaat bij monde van Tweede Kamerlid Aukje de Vries (foto) pleiten voor het uitstellen van de deadline van 1 januari 2016 voor het halen van de Wft-examens. De onrust onder adviseurs is zo groot dat De Vries wil dat de deadline een jaar opgeschoven wordt.

De regeringspartij merkt dat er veel schrijnende gevallen in de branche zijn: adviseurs op leeftijd die vrezen hun baan of kantoor kwijt te raken omdat zij de examens niet kunnen halen. De Vries: “Er is grote zorg en onrust bij financieel adviseurs over de voortzetting van hun bedrijf of hun baan. Er zijn inmiddels op ons verzoek wel enige versoepelingen doorgevoerd in het vakbekwaamheidsbouwwerk, maar het regent nog steeds klachten van bezorgde ondernemers en van mensen die werkzaam zijn in de financiële sector.”

Vanmiddag om 14.00 uur kunnen leden van de Vaste Commissie voor Financiën vragen en opmerkingen over de Wft-examinering insturen. De Vries zal daarin haar verzoek tot uitstel doen: “Op 1 januari 2016 moeten financieel adviseurs al hun Wft-examens hebben gehaald. Ik wil dat die termijn wordt opgeschoven naar 1 januari 2017 zodat de overgangstermijn met een jaar wordt verlengd.” Tegelijkertijd wil De Vries voorkomen dat adviseurs door het uitstel op hun lauweren gaan rusten: “Overigens doe ik ook direct de oproep aan financieel adviseurs dat het van groot belang is dat men het afleggen van het examen niet uitstelt, men kan het niet uitstellen tot het allerlaatste moment.”

De VVD wil niet meteen het examenstelsel afvallen, een opleiding en examen dragen volgens de partij bij aan de goede kwaliteit van financieel advies. Maar het moet niet ten koste gaan van goede adviseurs die hun baan of kantoor kwijtraken. Dat kan volgens de regeringspartij niet de bedoeling zijn van de wetgeving. De VVD ziet ook problemen met de vele examens die dit jaar nog afgelegd moeten worden en vreest dat dit capaciteitsproblemen gaat opleveren bij de opleiders.

Of er een meerderheid voor het uitstelplan van de VVD is, is voor de fractie zelf nog niet duidelijk.

Reageer op dit artikel