nieuws

Vijf vragen aan Michiel Zoet: “We willen laten zien dat we het zat zijn”

Branche

Adviseur Michiel Zoet van KZ Adviesgroep maakte vandaag bekend te willen onderzoeken of de PEplus-examens nietig verklaard kunnen worden via een proefproces. Zoet legt in antwoord op vijf vragen van am: uit waarom hij hoopt dat zoveel mogelijk adviseurs zich zullen aanmelden voor het proefproces: “Zowel als advieskantoor als medewerker ben je minder waard geworden door de nieuwe PE-kwalificaties.”

Vijf vragen aan Michiel Zoet: “We willen laten zien dat we het zat zijn”

Wat hoop je te bereiken met het proefproces?
“We willen laten zien dat we het zat zijn. Adviseurs zijn nooit tegen permanente educatie geweest. We zijn wel echt fel tegen die nieuwe examens. Naast dat ze kwalitatief niet op orde zijn kunnen adviseurs hun klanten niet meer op verschillende gebieden bijstaan zonder één keer in de drie jaar je diploma te behalen. Met dit proces hopen we hier een einde aan te maken.”

Heeft het proces wel een kans van slagen?
“Natuurlijk heeft het een kans van slagen, anders was ik er niet aan begonnen. Hoe groot die kans is, weet ik niet, maar we moeten het op zijn minst proberen. Eén ding kan ik wel zeggen en dat is dat we al een vooronderzoek hebben gedaan en dat duidelijk is geworden dat we juridisch zeker een kans maken. Ik kan er niet te veel over zeggen omdat ik mijn voorsprong niet wil weggeven, maar u kunt ervan uitgaan dat wij niet in zee zijn gegaan met een advocatenkantoor van om de hoek.”

Waarom voel jij je persoonlijk geroepen dit te doen?
“Ik ben nu 57 jaar en werk bij KZ Adviesgroep, een klein allround adviesbureau met 4 andere collega’s. Met de komst van de nieuwe PE-examens zou bijna iedereen vier Wft-diploma’s moeten halen om klanten ook maar iets te kunnen uitleggen. En dat vervolgens elke drie jaar weer opnieuw. Dat is gewoon echt niet haalbaar. Het werk wordt mij op deze wijze onmogelijk gemaakt. We hebben nu gekozen dat twee mensen alle diploma’s gaan halen. Dat houdt wel in dat die mensen gewoon geen vakantie meer hebben, want zij zullen de klanten te woord moeten staan. Dan heb ik het nog niet eens over collega’s die ziek zijn geworden en daardoor echt niet moeten denken aan examens. Laat staan dat ze elk weekend de boeken in moeten duiken.”

Zijn er al veel aanmeldingen en hoeveel hebben jullie er nodig?
“Ja, de aanmeldingen stromen binnen. We hebben het vanmiddag bekend gemaakt en er zijn nu al 80 aanmeldingen. Maar we hebben veel meer aanmeldingen nodig. Met bijvoorbeeld 500 aanmeldingen zijn we er nog zeker niet. Je moet eerder denken aan 2.000 à 3.000 aanmeldingen. Stel het loopt echt vaart en we krijgen veel meer dan nodig binnen, dan gaan uiteraard de aanmeldingskosten ook met terugwerkende kracht omlaag. We zijn een vereniging en hebben dus geen winstoogmerk. Al het geld wordt dus teruggestort aan de leden.”

Stel dat het lukt om genoeg aanmeldingen binnen te krijgen. Wat gaat er dan precies gebeuren na 1 mei?
“Dan zullen de vragen worden ingediend bij een rechter. We kunnen daar niet te lang mee wachten want volgend jaar januari is het al te laat. We willen ruim voor de zomer de eerste stappen hebben gezet. Het is nu eerst afwachten of we genoeg aanmeldingen binnen krijgen. Dit gaat elke adviseur gewoon aan en als je niet op de lijst staat dan heb je voorlopig ook geen profijt bij een mogelijk rechterlijke beslissing.”

Reageer op dit artikel