nieuws

Vijf vragen aan Aukje de Vries: ‘Uitstel kan voor rust zorgen’

Branche

Vijf vragen aan Aukje de Vries: ‘Uitstel kan voor rust zorgen’

De VVD riep vandaag op om de termijn voor het halen van de Wft-examens met een jaar uit te stellen tot 1 januari 2017. VVD-Kamerlid Aukje de Vries legt in antwoord op vijf vragen van am uit waarom zij pleit voor uitstel: “Ik kan me niet voorstellen dat men wil dat goede adviseurs hun bedrijf moeten staken.”

Waarom nu die oproep om de examens uit te stellen?
“De deadline nadert. Mensen zijn bezorgd over hun bedrijf, over hun baan en over hun toekomst. Het kan niet zo zijn dat goede adviseurs straks gedwongen zijn om hun bedrijf of baan op te geven. Bij de implementatie van het nieuwe vakbekwaamheidsbouwwerk zijn behoorlijk wat problemen. En in januari is er een brief van de minister naar de Tweede Kamer gestuurd met daarin de laatste stand van zaken. Daarover vindt nu overleg plaats in de Tweede Kamer, politieke partijen kunnen daarover nu hun mening geven.”

Wordt er flink gelobbyd vanuit de adviseurshoek?
“De adviseurs laten natuurlijk hun mening en zorgen horen. Dat is ook goed, want ze geven weer wat er in hun achterban leeft, daar is een boel onrust en zijn er zorgen. Omdat ze mogelijk hun bedrijf niet meer kunnen voort zetten of hun baan dreigen te verliezen. Dat is niet niks.”

Dijsselbloem is tot nu toe redelijk stellig geweest over de deadline, valt hij wel te vermurwen?
“Ik kan me niet voorstellen dat men wil dat goede adviseurs eventueel hun bedrijf moeten staken of hun baan verliezen. Dat is nooit de bedoeling geweest van de wetgeving.”

Zijn er meer partijen die wat voor uitstel voelen?
“Vandaag (donderdag, red.) moeten alle partijen hun inbreng leveren voor het schriftelijk overleg. Het is mogelijk dat zij daarin hierover ook al iets aangeven.”

Iedereen is nu druk bezig met zijn examens, opleiders zeggen ook dat ze het wel moeten kunnen bolwerken. Is uitstel nog wel handig?
“Ik denk dat voor enige rust kan zorgen bij de mensen. Maar ik doe ook direct de oproep aan financieel adviseurs dat het van groot belang is dat ze het afleggen van het examen niet gaan uitstellen. Het is sowieso niet verstandig tot het allerlaatste moment te wachten. Iedereen moet gewoon wel voortvarend verder gaan.”

Reageer op dit artikel