nieuws

Van Olphen: ‘Verkopen van verzekering via bank nog steeds nuttig’

Branche

Ondanks de afgedwongen splitsing tussen de bank SNS en de verzekeraar Vivat gelooft Gerard van Olphen, CEO van het overkoepelende SNS Reaal, nog altijd dat een de bank- en verzekeringsproducten gecombineerd kunnen worden. Dat zegt Van Olphen in het blad Executive Finance.

Van Olphen: ‘Verkopen van verzekering via bank nog steeds nuttig’

De CEO geeft aan dat het samenwerken tussen banken en verzekeraars ook in de toekomst belangrijk zal zijn: “Het verkopen van verzekeringsproducten via een bank en vice versa is nog steeds nuttig, maar dat kan ook via distributiecontracten of joint ventures. Dat zien we ook bij andere bedrijven en samenwerkingsverbanden. Waar het misgaat is als je een bank en verzekeraar financieel en operationeel integreert. De cost of complexity wordt dan groter dan het synergievoordeel. Maar de commerciële samenwerking is voor ons, ook naar de toekomst toe, nog steeds heel nuttig.”

Verwevenheid
Van Olphen en zijn collega Maurice Oostendorp, CFO van SNS Reaal, geven wel toe dat de verwevenheid van een bank met een verzekeraar geen goede zaak is. Oostendorp: Die verwevenheid is ongewenst. De toezichtregimes zijn totaal verschillend. En je hebt te maken met een double leverage in zo’n gecombineerde structuur. De bank heeft wel langetermijnverplichtingen, maar heeft op zich een meer op de korte termijn gerichte balans. Dat terwijl de balans van een verzekeraar juist op de lange termijn is gefocust. Het risicomanagement kent dan ook een compleet ander karakter.” Van Olphen vult aan: “We hebben in de financiële wereld lang geloofd dat bankieren en verzekeren twee variaties op hetzelfde thema zijn. Dat blijkt niet in de praktijk.”

Anbang
Van Olphen zegt in het interview opgelucht te zijn dat de verzekeringstak Vivat is overgenomen door het Chinese Anbang. “We hebben een belangrijke horde genomen op weg naar voltooiing van onze klus om het concern SNS Reaal weer op de rit te krijgen. Daarbij komt dat we met Anbang een partij hebben gevonden die wil investeren en waarmee het verzekeringsbedrijf toekomst heeft. Dat geeft een goed gevoel. Anbang rekent op een consolidatiegolf en een herstel van de markt. Dan is het voor hen nu een goed moment om te kopen.”

Het interview met Van Olphen en Oostendorp staat in het nieuwe Executive Finance, dat samen met het eveneens nieuwe cm:, voor controllers, hoofden administratie en financieel managers, is gelanceerd door Vakmedianet, de uitgever van am.

Reageer op dit artikel