nieuws

Rabobank: ‘Versnelling economische groei zet door in 2016’

Branche

De Nederlandse economie groeit in 2015 en 2016 met 1,75%. Als verdere geopolitieke onrust uitblijft en het vertrouwen herstelt, kan de groei hoger uitvallen. Dat schrijven economen van de Rabobank in hun woensdag verschenen Economisch Kwartaalbericht.

Rabobank: ‘Versnelling economische groei zet door in 2016’

Volgens de economen is het economisch herstel terug te zien in de export, private investeringen én particuliere consumptie. “In 2015 en 2016 zal de groei versnellen en minder afhankelijk worden van de uitvoer. Dat is positief, maar als we de huidige situatie vergelijken met die van 2008, dan is er nog geen reden tot volle tevredenheid,” aldus Rabobank-econoom Martijn Badir. “Wij verwachten dat het Nederlandse inkomen per hoofd van de bevolking eind 2016 nog steeds onder het niveau van voor de crisis zal liggen. Voor 2016 voorzien we nog steeds een onbevredigend hoge werkloosheid van 6,5%. Hogere economische groei is daarom hard nodig.”

De lagere olieprijzen, de lagere inflatie en de extra groeisteun voor de EU-lidstaten zijn volgens de Rabobank positieve factoren die sneller dan verwacht mondiaal economisch herstel mogelijk maken. “De zwakke munt stimuleert de buitenlandse vraag naar producten uit de muntunie en drukt de importvraag. Maar de ECB zet door de zwakkere euro andere monetaire beleidsmakers onder druk, zoals we zien in Zwitserland en Denemarken. Ook grotere landen worstelen met de bijwerkingen van het nieuwe Europese monetaire experiment: voor de VS en China is de goedkopere euro niet gunstig. Zo is de Chinese yuan impliciet gekoppeld aan de dollar en stijgt deze dus in waarde tegenover de euro, in tandem met de dollar. Dit komt nu ongelegen. Het ECB-beleid kan dus ook beleidsreacties oproepen die de relatieve zwakte van de euro weer ongedaan maken”, concludeert Badir.

Reageer op dit artikel