nieuws

Examentraining (2): Wft Hypothecair Krediet

Branche

Het is het jaar van de waarheid voor de adviseurs die hun Wft-examens nog moeten behalen. Wegens de vele positieve reacties publiceert amweb in samenwerking met Dukers & Baelemans en Welten nu wekelijks een casus met vragen en uitleg. Sinds deze week wordt er getoetst vanuit de wet- en regelgeving van 2015. Deze week een casus met actuele vragen uit de module Wft Hypothecair Krediet.

Examentraining (2): Wft Hypothecair Krediet

Casus Simon en Eva.

Simon Vinkema (27 jaar) heeft een relatie met Eva Martens (26 jaar).
Simon heeft enkele jaren geleden zijn bachelor bedrijfskunde behaald en Eva heeft tegelijkertijd haar studie tot dierenartsassistente afgerond.

Ze wonen samen in Utrecht, maar willen de drukte van de stad ontvluchten. Ze hebben een mooie woning gevonden in Vleuten. De vraagprijs van de woning bedraagt € 389.000,-. Simon en Eva zijn na onderhandeling met de koper een koopprijs overeengekomen van € 375.000,-. Dit is ook de getaxeerde marktwaarde en de meest recente WOZ-waarde.
Beiden worden voor de helft eigenaar.

Simon werkt bij een IT-bedrijf als controller.
Zijn bruto maandinkomen is € 5.400,-. Hij krijgt daarnaast 8% vakantiegeld en een vaste dertiende maand.
Simon bouwt pensioen op middels een beschikbare premieregeling. Eva werkt 24 uur per week als dierenartsassistente bij een dierenarts in Utrecht. Daarnaast werkt ze een dag in de week als vrijwilliger op de dierenambulance.

Eva heeft een bruto maandinkomen van € 2.100,- en krijgt daarnaast jaarlijks 8% vakantiegeld.
Eva bouwt pensioen op bij het Pensioenfonds Zorg en Welzijn. Voor haar vrijwilligerswerk ontvangt ze een onkostenvergoeding van € 20,- per dag (gemiddeld € 90,- per maand). Eva en Simon hebben € 38.000,- op de spaarrekening staan. Een deel daarvan willen ze gebruiken voor de inrichting van hun nieuwe woning. Simon en Eva hebben geen schulden.

Simon en Eva hebben over de hypotheek nagedacht. Ze willen zoveel mogelijk in box 1 financieren en de rente voor vijftien jaar vastzetten. Het tarief van deze rente is 4,3%. De vorm van de hypotheek is een annuïteitenhypotheek, waarbij ze de hypotheek in 360 maandelijkse termijnen aflossen.

Vraag 1
Simon en Eva financieren de woning maximaal op basis van de wettelijke leennormen. Het gaat om een lening van € 386.250.-.
Ze vragen zich af hoe ze straks in hun belastingaangifte moeten omgaan met de hypotheeklasten. Ze weten niet wie hoeveel kan/ mag aftrekken van de belasting.
Welk antwoord van de hypotheekadviseur is het meest passend en inhoudelijk correct?
Ga uit van de volgende fictieve IB-tarieven.

 

Tarieven Inkomstenbelasting
Inkomen tot AOW-leeftijd
0 – € 19.500

36%

19.500 – € 33.000

42%

33.000 – € 56.500

42%

meer dan € 56.500

52%

Tarief bijtelling EWF: 0,75% van de WOZ-waarde

 

  1. De meest gunstige verdeling is wanneer Eva het volledige eigenwoningforfait bij haar inkomen optelt en Simon alle hypotheekrente aftrekt. Dat scheelt in de eerste maand bijna € 130,- ten opzichte van de tegenovergestelde verdeling.
  2.  De meest gunstige verdeling is wanneer Simon de volledige hypotheeklasten opgeeft, omdat hij in een hogere IB-schijf valt. Het belastingvoordeel is in de eerste maand ongeveer € 100,- hoger ten opzichte van de tegenovergestelde verdeling.
  3. De meest gunstige verdeling is wanneer Simon de volledige hypotheeklasten opgeeft, omdat hij in een hogere IB-schijf valt. Het belastingvoordeel is in de eerste maand ongeveer € 70,- hoger ten opzichte van de tegenovergestelde verdeling.
  4. De meest gunstige verdeling is wanneer Simon de volledige hypotheeklasten opgeeft, omdat hij in een hogere IB-schijf valt. Het belastingvoordeel is in de eerste maand bijna € 40,- hoger ten opzichte van de tegenovergestelde verdeling.

Vraag 2
Het is 2017 en Simon belt je op met vervelend nieuws. Hij raakt per 1 januari 2018 zijn baan kwijt. Hij ontvangt een transitievergoeding van € 75.000,- welke hij kan inzetten om een nieuwe baan te vinden.

Simon wil graag weten wat hij op dit moment het beste kan doen. Welk advies geef je Simon?

  1. Maak je niet te druk, de huidige hypotheek is een flink stuk lager dan de maximale hypotheek. Met 70% van je salaris moet je dit makkelijk kunnen opbrengen.
  2. Graag maak ik een afspraak met jullie om te bekijken wat de financiële impact is op het moment dat je nog geen andere baan hebt gevonden. Vanuit daar bekijken we wat de mogelijkheden zijn.
  3. Helaas, kan ik momenteel nog niets voor je doen. We plannen een afspraak voor begin januari en dan bekijken we welke oplossing voor handen is.

Klik hier voor de juiste antwoorden.

Reageer op dit artikel