nieuws

DNB: Verzekeraars belegden veiliger tijdens de crisis

Branche

Nederlandse verzekeraars hebben tijdens de crisis hun risicovolle beleggingen vaak verkocht en ingeruild voor veiligere effecten. Hoewel die beweging goed was voor de instellingen zelf, kan dit ook consequenties hebben voor de ontwikkeling van de financiële crisis zelf, blijkt uit onderzoek van DNB.

DNB: Verzekeraars belegden veiliger tijdens de crisis

De verzekeraars kozen er vaak voor om beleggingen uit onder druk staande Zuid-Europese landen in te wisselen voor veiligere effecten uit Noord-Europa. “Dit gedrag kan vanuit het perspectief van individuele instellingen wenselijk zijn om risico’s af te bouwen, maar creëert voor het financieel systeem als geheel juist additionele risico’s”, schrijft DNB. “Wanneer grote beleggers tijdens een crisisperiode besluiten om risicovolle beleggingen te verkopen en zich terug te trekken naar veiligere beleggingshavens, kan dit de crisis juist versterken.” Verzekeraars zijn grote beleggers, met een vermogen van ruim € 18 biljoen wereldwijd en € 450 mld in Nederland.

Volgens de toezichthouder is het voor verzekeraars niet per definitie nodig om risicovolle beleggingen bij een slechtere economie meteen af te stoten. Dit omdat de branche meer gericht is op de lange termijn en niet, zoals banken, het gevaar loopt dat klanten meteen hun tegoeden kunnen opnemen. “In theorie zijn zij goed gepositioneerd om risicovolle beleggingen tijdens een crisis vast te houden en een internationaal beleggingsprofiel te behouden”, schrijft DNB.

Banken
Omdat banken de risico’s van opneembare tegoeden wel hebben, kozen zij er na de financiële crisis voor om de beleggingen terug te halen naar de nationale markt. Dat droeg volgens DNB bij aan een sterke terugval in internationale kapitaalstromen. Verzekeraars kozen voor veiliger beleggen, maar behielden wel een internationaal profiel.

Reageer op dit artikel