nieuws

Ook tussenpersoon en notaris fors bestraft in vastgoedfraudezaak

Branche

Ook tussenpersoon en notaris fors bestraft in vastgoedfraudezaak

Verschillende verdachten, onder wie bestuurders bij Bouwfonds en Philips Pensioenfonds, een notaris en een assurantietussenpersoon, zijn door het gerechtshof Amsterdam in hoger beroep veroordeeld tot forse straffen. Zij verrijkten zich door witwassen, omkoping en valsheid in geschrifte ten koste van projectontwikkelaar Bouwfonds en Philips Pensioenfonds.

De straffen die het gerechtshof Amsterdam oplegde in de vastgoedfraudezaak ‘Klimop’ zijn in een aantal gevallen hoger dan de straffen die de rechtbank drie jaar geleden vaststelde. In de omvangrijke fraude spelen twaalf mannen een rol. Een van hen is vrijgesproken. Hieronder de straffen voor de hoofdverdachte, de bestuurders van Philips Pensioenfonds, de notaris en de tussenpersoon.

Hoofdverdachte
De hoofdverdachte, oud-directeur Bouwfonds Jan van Vlijmen, is in hoger beroep veroordeeld tot een gevangenisstraf van zeven jaar, fors meer dan de vier jaar die de rechtbank oplegde. Het hof acht bewezen dat de hoofdverdachte leiding heeft gegeven aan twee criminele organisaties. Hij heeft met medeverdachten, door te verduisteren en te frauderen, zijn voormalige werkgever voor tientallen miljoenen euro’s benadeeld. Ook werden gelden witgewassen.

Pensioenfonds
Will F., voormalig directeur van Philips Pensioenfonds is door het hof veroordeeld tot een celstraf van vijf jaar. De rechtbank had eerder vier jaar opgelegd. Het hof acht bewezen dat hij zich voor miljoenen euro’s heeft laten omkopen en gelden heeft witgewassen. De rechter gaf Rob L., de tweede directeur van Philips Pensioenfonds die verdacht werd, twee jaar celstraf. Dat is korter dan de drie jaar die het OM eiste. Het hof acht niet bewezen dat L. het Philips Pensioenfonds heeft opgelicht. Hij liet zich door Van Vlijmen wel omkopen met dure horloges en geld.

Notaris
Notaris Jan Carel Kloeck werd veroordeeld tot vier jaar cel. Het OM eiste in hoger beroep 21 maanden. De rechtbank had eerder een gevangenisstraf voor de duur van vijf maanden opgelegd. Het hof acht bewezen dat de notaris misbruik heeft gemaakt van zijn positie als professionele geheimhouder door mee te werken aan het witwassen van uit misdrijf verkregen gelden voor een totaalbedrag van ruim € 10 miljoen. Voor zijn betrokkenheid bij het witwassen heeft de notaris zich voor een bedrag van ruim € 450.000 laten omkopen.

Tussenpersoon
Jimmie K., die optrad als assurantietussenpersoon, is volgens het hof eveneens schuldig deelname aan een criminele organisatie en valsheid in geschrifte. Hij krijgt een celstraf van zestien maanden, aanzienlijk meer dan de eis van 240 uur werkstraf en de 200 uur werkstraf die hij drie jaar geleden kreeg opgelegd.

Reageer op dit artikel