nieuws

Jaap Koelewijn: ‘Baeten is een verstandig man’

Branche

Jaap Koelewijn: ‘Baeten is een verstandig man’

Volgens hoogleraar Jaap Koelewijn heeft Jos Baeten een verstandige beslissing genomen om met ASR niet over te gaan tot het kopen van concurrent Vivat. Volgens Koelewijn doet ASR er goed aan om niet een moeilijke overname in gang te zetten. Het Chinese Anbang kan dat risico makkelijker nemen, denkt de hoogleraar.

“Wat mij opvalt”, zegt Koelewijn, “is dat ASR altijd de gedoodverfde favoriet was voor de overname. Als Jos Baeten dan zegt: laat maar, zelfs voor een spotprijs, dan zegt dat wel wat. Er waren natuurlijk ook wel problemen met Vivat. ASR kijkt daar ook goed naar: zij zitten ook in een moeilijke markt, zij hebben ook akkefietjes in het woekerpolisdossier. Ik denk dat Baeten een verstandige beslissing heeft genomen. Als je terugkijkt zie je dat overnames vaker fout dan goed gaan. Als ASR het zou kopen zou het ook weer met gemeenschapsgeld moeten en als het dan fout gaat, moet Dijsselbloem zich verantwoorden in de Kamer. ‘Dit gaat niet goed komen’, zal Baeten hebben gedacht. Hij is al druk genoeg met zijn eigen ASR en was mogelijk bang dat er nog wat lijken uit de kast zouden vallen. Als je dan het besluit neemt om niet te kopen, ben je een verstandig man.”

Anbang
Chinese koper Anbang durft het risico wel te nemen. Koelewijn: “Anbang zal gezegd hebben: het mag wat kosten, dan doen we het gewoon. Blijkbaar willen ze ‘foothold’ in de Nederlandse of Europese markt krijgen. Dan komt deze kans langs en kunnen ze deze verzekeraar voor deze lage prijs kopen. Het is ook wel goed voor de concurrentie. Anbang zal proberen voor wat reuring te zorgen, ze komen niet helemaal uit China om niks te gaan doen hier.”

Het ministerie van Financiën leed flink verlies op de verkoop van Vivat, omdat er door een boekhoudfout € 700 mln minder kapitaal in Reaal zat dan gedacht. Koelewijn: “Foutje bedankt, zou ik zeggen. Ik denk dat dat nog wel een staartje gaat krijgen. Het is natuurlijk vreemd als je zomaar ergens € 700 mln kwijt bent.”

Woekerpolis
Voor het woekerpolisdossier zou de overname eventueel ook een doorbraak kunnen betekenen, zegt Koelewijn. “Anbang zal als nieuwe partij niet gelijk veel kabaal willen hebben met allerlei procedures. Het kan zomaar zijn dat Anbang wel wil settelen, zodat ze alles meteen van tafel kunnen vegen.”

Reageer op dit artikel