nieuws

Ingrid de Graaf voert top vijftig verzekeringsvrouwen aan

Branche

Ingrid de Graaf (Raad van Bestuur Delta Lloyd) is de nieuwe nummer één in de am:top 50 powervrouwen. Daarmee stoot zij Karin Bergstein (Raad van Bestuur ASR) van de apenrots, Bergstein staat nu op nummer twee. Gisteren werd de tweede editie van de lijst gepresenteerd op het kantoor van Zwitserleven in Amstelveen.

Ingrid de Graaf voert top vijftig verzekeringsvrouwen aan

Tot een catfight zal het vast niet leiden, maar het was wel even puzzelen wie de toppositie van de tweede editie van de am:top 50 powervrouwen moest innemen. Noem het een luxeprobleem. Ingrid de Graaf trad toe tot de raad van bestuur van Delta Lloyd, Karin Bergstein (de nummer 1 van de vorige editie) bleef op haar post in de raad van bestuur van ASR. De Graaf is commercieel verantwoordelijk voor het totale premie-inkomen van Delta Lloyd Groep en voor alle medewerkers van het concern die daar in commerciële zin aan bijdragen: zo’n 2.000. ASR leverde de gegevens bedrijfsbreed aan, het bleek lastig om ze uit te splitsen omdat de bedrijfsvoering operationeel verdeeld is tussen Karin Bergstein en haar RvB-collega Michel Verwoest. Dat uitgangspunt in acht genomen, heeft Ingrid de Graaf meer in de melk te brokkelen.

Excuustruus
De Graaf zegt over haar notering: “Ik zie dat een vrouw op dit niveau nog steeds een bijzonderheid is. Maar ik heb een enorme hekel aan het excuustruus-verhaal, ik ben minstens zo goed als een man en dát is waarom ik hier zit. Ik wil niet op bijeenkomsten als rariteit worden aangekondigd. Het is geen wapenfeit dat ik vrouw ben. Mijn talent, dat is wél een wapenfeit.”

Apen
De lijst werd gisteren door de redactie van am:magazine gepresenteerd ten kantore van Zwitserleven. Seada van den Herik, directievoorzitter van de pensioenverzekeraar, deelde haar persoonlijke ervaringen. “Leg de lat hoog”, adviseerde zij de aanwezige dames. Carolina Pruis, auteur van het boek “Vrouw op de apenrots”, vertelde over de treffende gelijkenissen tussen mensen en apen en hoe dat kan helpen bij het overleven op de apenrots. Een discussie over diversiteit sloot de middag af. Volgens Leo de Boer, directeur van het Verbond van Verzekeraars maakt de branche zeker vorderingen. “Wij hebben zelfs in onze cao opgenomen dat werkgevers in de branche hier bijzondere aandacht aan besteden.” Het panel was het er over eens dat diversiteit in de top van groot belang is. Meer vrouwen in de Raden van Commisarissen werkt als vanzelf door naar beneden. Er was daarom ook kritiek op toezichthouder De Nederlandsche Bank die wel erg hoge deskundigheidseisen stelt aan individuele RvC-leden. Jacoby Mensinga, toezichthouder bij DNB reageerde daarop: “Wij kijken zeker naar het hele plaatje. Zolang de deskundigheid in de RvC als geheel maar geborgd is.”

De top tien
1. INGRID DE GRAAF (1969)
Lid Raad van Bestuur Delta Lloyd Groep sinds 2014.
2. KARIN BERGSTEIN (1967)
Lid van de Raad van Bestuur van ASR.
3. BIANCA TETTEROO (1969)
Voorzitter van de divisie Pensioen & Leven van Achmea.
4. DOROTHEE VAN VREDENBURCH (1964)
Bestuurslid NN Group sinds medio 2014.
5. SEADA VAN DEN HERIK (1972)
Directievoorzitter van Zwitserleven en directielid van Vivat Verzekeringen.
6. HANNEKE JUKEMA (1964)
Ceo ABN Amro Verzekeringen
7. MEREL VAN VROONHOVEN (1968)
Voorzitter van het bestuur van de AFM
8. MARJO VISSERS-KUIJPERS (1968)
Divisievoorzitter Zorg bij Coöperatie VGZ.
9. GEORGETTE FIJNEMAN (1966)
Vicevoorzitter en COO Zwitserleven.
10. DIANA MONISSEN (1955)
Bestuursvoorzitter De Friesland Zorgverzekeraar,

Reageer op dit artikel