nieuws

Hans de Boer (VNO-NCW): ‘Financiële sector is topsector’

Branche

De ‘strafexpeditie’ tegen de financiële sector moet gestopt worden, vindt werkgeversorganisatie VNO-NCW. Voorzitter Hans de Boer zegt dat het tijd is om weer vooruit te kijken, ambitie te tonen en te erkennen dat het wel goed zit in de sector.

Hans de Boer (VNO-NCW): ‘Financiële sector is topsector’

Dat zei De Boer tijdens de Financiële Poort in Nieuwspoort. Volgens de VNO-NCW-voorzitter ‘moeten we nu gewoon weer erkennen en herkennen dat de financiële sector een topsector is en als zodanig behandeld moet worden’. Volgens De Boer moeten mensen hun visie over de financiële branche niet laten vertroebelen door zeven magere jaren. “Ons bedrijfsleven is namelijk in haar buitenlandse expansie al honderden jaren goed bediend door ons eigen financiële en zakelijk dienstencomplex. Zonder concurrerend exportkrediet en exportverzekeringen had Nederland nooit kunnen uitgroeien tot het handelsland dat het nu is. Met een historie van meer dan 400 jaar kan het niet zo zijn dat zeven magere jaren ons stekeblind maken voor de betekenis van de financiële sector voor de welvaart in Nederland.”

Strafexpeditie
De Boer is verbolgen over de manier waarop de financiële sector de laatste jaren is en nog steeds wordt aangepakt. “We blinken uit in masochisme. Wat in de afgelopen jaren is gebeurd, lijkt sterk op een strafexpeditie tegen de financiële sector.” Daarmee doelt de voorzitter onder meer op de bankbelasting, de wet beloningsbeleid en de geschiktheidstoets van toezichthouders, waarmee Nederland verder gaat dan andere landen binnen de Europese Unie.

De Boer ziet volop kansen voor de financiële sector, met name op het gebied van ICT. De Boer wijst naar het gebruik van big date voor banken. “En met het grootste internetknooppunt ter wereld in Amsterdam en onze goede dataprotectie heeft Nederland goud in handen. Nederland kan zich als financieel knooppunt weer op de kaart zetten.”

Reageer op dit artikel