nieuws

Fred de Jong: ‘Word de baas van je eigen beloningsmodel’

Branche

Fred de Jong: ‘Word de baas van je eigen beloningsmodel’

Het assurantiekantoor van de toekomst is hybride. Dat zegt Fred de Jong, onderzoeker en eigenaar van Adviesbureau De Jong, vandaag tijdens de goedbezochte lunchbijeenkomst van de Vereniging Haags Verzekeringscentrum (HVC). De Jong spreekt tijdens zijn presentatie over de toekomst van het assurantiekantoor en hoe deze in korte tijd vele veranderingen moet doorstaan. “Assurantiekantoren zullen meer diensten moeten gaan aanbieden en daarmee een hybride vorm aannemen voor klanten.”

Nu door het provisieverbod het beloningsmodel van de adviseur volledig is gekanteld, staat het verdienmodel van de assurantiewereld op zijn kop. Niet langer de verzekeraar betaalt maar de klant. Daarnaast kan de klant ook nog eens kiezen direct bij de verzekeraar een product af te sluiten. De Jong vindt daarom dat adviseurs niet moeten proberen een prijsvechter te worden, maar de focus dienen te leggen op dienstverlening, service en persoonlijk contact. “De intermediair kan het totale financiële
plaatje geven voor de klant en wordt daarmee een soort financiële huisarts. Onafhankelijkheid is daarbij essentieel.”

Provisieverbod
Volgens De Jong zal er de komende tijd nog wel veel veranderen. Hoewel het provisieverbod op complexe producten al twee jaar een feit is, denkt De Jong dat het daarbij niet zal blijven. Sommige adviseurs reageerden vurig toen De Jong zei dat naar zijn verwachting er ook een provisieverbod zal komen voor de minder complexe producten. “Waarom zou een klant €100 betalen voor een consult voor het sluiten van een schadeverzekering”, vraagt een adviseur zich af. “Zorg dat je de baas wordt van je eigen beloningsmodel en word niet afhankelijk van wat verzekeraars opleggen. Ook met provisie kun je niet concurreren met bijvoorbeeld Independer”, antwoordt De Jong. “Met de komst van het provisieverbod is de adviseur aan de kant van de klant gezet en dat geeft duidelijkheid voor alle partijen.” Toch zien veel adviseurs hun opbrengsten dalen doordat zij niet langer betaald worden door een verzekeraar maar door een klant met een beperkt budget.

Particuliere portefeuilles
De Jong voorspelt dan ook dat in de toekomst particuliere portefeuilles alleen nog maar via volmachten zullen worden gedaan. “Via een volmacht is massa kassa en dat is niet het geval wanneer je voor één particulier een verzekering afsluit.” Toch waarschuwt De Jong om te veel uit te besteden vooral als het gaat om serviceproviders. “Kijk er mee uit. Hoewel het voor sommige intermediairs een uitkomst kan zijn, moet een adviseur wel oppassen dat hij of zij niet te veel uitbesteedt aan serviceproviders. Je moet niet te afhankelijk worden van derde partijen omdat ook deze partijen geld willen verdienen. In het ergste geval zouden serviceproviders klanten kunnen overnemen omdat ze alles al weten.”

De toekomst ligt volgens De Jong bij het benadrukken van de unieke positie van de intermediair. “Niemand behalve een adviseur kan zowel hypothecaire producten als verzekeringen verkopen. Over een paar jaar zullen we daarom waarschijnlijk veel meer kantoren zien die meerdere diensten aanbieden. De belangrijkste klanten zullen dan ook de mkb’ers zijn die een veel grote portefeuille hebben dan de particulier.”

Reageer op dit artikel