nieuws

Zuid-zuidhandel biedt kansen voor verzekeraars

Branche

Nu de economische groei in de ontwikkelende markten die van de meer ontwikkelde markten voorbijstreeft, zullen verzekerbare risico’s in Eurazië en Afrika enorm toenemen. Dit stelt Giles Ward, Regional President Eurasia & Africa bij ACE.

Zuid-zuidhandel biedt kansen voor verzekeraars

In de afgelopen 20 jaar is het marktaandeel van de zuid-zuidhandel, als onderdeel van de wereldwijde export, verdubbeld tot 25%. De banden tussen Afrika en Azië versterken deze trend, en laten de handel en investeringen tussen beide continenten snel toenemen.

“De groeiende middenklasse in Eurazië en Afrika zal tot een toenemende vraag naar consumentenproducten leiden, en biedt interessante kansen voor verzekeraars”, stelt Giles Ward, Regional President Eurasia & Africa bij ACE.

Ondanks lokale instabiliteit wordt er in veel Euraziatische en Afrikaanse landen flink gewerkt aan de ontwikkeling van de infrastructuur. Als gevolg daarvan neemt de vraag naar bouw- en zeevaartverzekeringen, naast verzekeringen voor andere bedrijfstakken, flink toe. Ward: “Nu hun economieën en handelssectoren zich steeds beter ontwikkelen, verwachten we een toenemende vraag naar aansprakelijkheidsproducten, inclusief bestuursaansprakelijkheid, en andere nieuwe producten zoals milieuaansprakelijkheidsverzekeringen.”

Wereldwijde dekking

Dit heeft niet alleen invloed op de bedrijven die in deze regio’s gevestigd zijn, maar ook op de Europese bedrijven die zaken met hen willen doen. Zo blijft Europa, na het Afrikaanse continent zelf, bijvoorbeeld de grootste afzetmarkt voor niet aan olie gelieerde exportproducten uit Afrikaanse landen ten zuiden van de Sahara.

“Wet- en regelgeving staan er nog in de kinderschoenen. De markten verkeren in verschillende stadia van ontwikkeling en regeringen hebben ieder hun eigen prioriteiten”, aldus Ward. “Verzekeraars moeten dus meer dan ooit zowel wereldwijde expertise als lokale aanwezigheid bieden om tegemoet te kunnen komen aan de steeds complexere behoeften van hun klanten overal ter wereld.”

Voor sommige ‘wereldwijde’ verzekeraars blijven grote delen van Afrika een min of meer blinde vlek. Ward: “De geslaagde ontwikkeling van ACE’s wereldwijde programma’s voor Europese bedrijven toont echter  aan dat wij producten bieden die in landen overal op het continent gebruikt kunnen worden.”

Pril stadium

Ward erkent dat risicobeheer in de regio nog in een pril stadium zit en dat verzekeraars er te maken hebben met toenemende internationale concurrentie, een gebrek aan risico-informatie. Ook moet er nog hard worden gewerkt aan wet- en regelgeving. Hij gelooft echter heilig in een langetermijnaanpak-op-maat: “We overhaasten de zaken niet door blind op jacht te gaan naar marktaandeel. We richten ons op het opbouwen van een bedrijf dat zich inzet voor de ondersteuning van zijn klanten. Niet alleen vandaag en morgen, maar ook over vijf, tien of twintig jaar. Er gaat niets boven het investeren in lokale kennis en besluitvorming gaat. Dit geldt voor zowel de samenwerking met een lokaal bedrijf in de regio, als voor onze dienstverlening aan een internationaal bedrijf dat zich daar voor het eerst vestigt.”

Lees hier het complete Engelstalige artikel

 

 

Reageer op dit artikel