nieuws

Rotterdams Schreuder & Co viert 100-jarig jubileum

Branche

Rotterdams Schreuder & Co viert 100-jarig jubileum

De assurantiemakelaar P. Schreuder & Co. viert op 18 januari zijn 100-jarig jubileum. Om dat te vieren overhandigt eigenaar Elwyn Schreuder (62) op 22 januari een jubileumboek, vol met foto’s en herinneringen, aan de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb. Schreuder is trots op het familiebedrijf dat door zijn opa in 1915 is opgericht.

Waar houdt Schreuder & Co zich mee bezig?
“Ons bedrijf is actief op drie verschillende gebieden. We zijn een gevolmachtigde, een beursmakelaar en een tussenpersoon. Wij hebben volmacht van verschillende grote verzekeringsmaatschappijen en wij adviseren voornamelijk klanten in het midden- en kleinbedrijf. Het belangrijkste is dat we alle tools in eigen handen hebben. Dat is fijn voor de klant want die weet snel wat ze aan ons hebben. We beschikken over zo’n 20.000 polissen en hebben ongeveer 5000 klanten.“

Wat is de afgelopen 100 jaar allemaal veranderd?
“We hebben twee oorlogen en twee crisissen overleefd en de crux zit hem in altijd op tijd reageren. We zijn mee blijven gaan met de tijd. Mijn opa begon bijvoorbeeld met begrafenis- en overlijdensverzekeringen. Mijn vader begon in een tijd waarin mensen meer eigen bezit kregen en hij is zich meer gaan focussen op schadeverzekeringen.Toen ik in 1977 een start maakte, kwamen bedrijfsverzekeringen steeds meer in opkomst. En natuurlijk is er met de hulp van de technologie veel veranderd. Mijn vader heeft daarin altijd vooropgelopen. Ik was nog maar een jongetje toen wij een eerste ponsmachine kochten. In 1972 begonnen we al te werken met computerachtige apparaten naast gebruik van telex en fax. Maar dat is natuurlijk niks in vergelijking met de digitalisering van de afgelopen tien jaren. Het is nu zo anders. Vroeger gingen mijn vader en ik naar de fysieke assurantiebeurs om contracten te sluiten en te tekenen. Nu zit iedereen achter zijn computer en is het meer een datanetwerk. Alles gebeurt in een fractie van een seconde. Je mailt naar Londen en bij wijze van spreken heb je vijf seconden
later al antwoord.”

Heeft uw bedrijf geleden onder het provisieverbod?
“Ik moet eerlijk zeggen dat het me is meegevallen. Veel moeite ging vooral zitten in het goed aan klanten uitleggen waarvoor ze betaalden en voorheen verkregen we provisie van verzekeraars. Maar ik moet wel zeggen dat het enorm scheelt dat het provisieverbod alleen is afgeschaft voor complexe producten. Als er ook een provisieverbod op schadeverzekeringen was gekomen dan zouden we het een stuk moeilijker hebben gehad.”

Is er nog wel toekomst voor de intermediaire of assurantiemakelaar?
“Ik denk dat er altijd behoefte is aan deskundig advies. Ik heb heel veel klanten die voordat ze een keuze maken toch eerst van mij persoonlijk willen horen dat het een goede keuze is. Daarnaast verkijken we ons echt op wat mensen van verzekeringen weten. Eigenlijk weet men weinig van verzekeringen en je zal verbaasd zijn hoeveel mensen er gewoon niet goed verzekerd zijn. Tja en als er dan iets gebeurt kijken ze vragend om zich heen waar ze de schade kunnen verhalen.”

Gaan uw kinderen Schreuder & Co overnemen?
“Nee mijn kinderen hebben elk hun eigen carrière, de een is advocaat en de ander is econoom en ik wil ze nergens toe verplichten. Tijden zijn veranderd. Vroeger was het veel vanzelfsprekender dat kinderen de zaak overnamen. Nu is dat niet meer zo en gelukkig maar!”

Wat gaat er dan gebeuren met uw bedrijf?
“Ik ben nu 62 maar ik ben van plan gewoon door te gaan tot ik er geen zin meer in heb of tot mijn klanten mij beu zijn. Ik heb een hele hechte band met onze klanten en zolang zij nog om mijn hulp vragen, zal ik er voor ze zijn. Wat er na mij gaat gebeuren, weet ik echt niet. Alles staat nog open.”

Reageer op dit artikel