nieuws

Opleiders wacht 15.000 examens per maand

Branche

Het wordt dringen in de examenbankjes nu uit de nieuwste CDFD-cijfers blijkt dat driekwart van de Wft-examens en PEplus-examens nog niet is afgelegd. Dat betekent dat er in 2015 180.000 examens moeten plaatsvinden. Het CDFD raadt adviseurs aan zich op tijd aan te melden voor de examens, willen zij hun diploma voor 1 januari 2016 bemachtigen.

Het CDFD waarschuwt dat het aantal examenafnamelocaties zijn grenzen kent. “De exameninstituten zorgen voor de locaties. Wacht niet te lang, want je loopt het risico dat je geen examen meer kunt doen voor het einde van het jaar.” Het CDFD zegt juist vanwege de enorme hoeveelheid examens die afgelegd moet worden de keuze te hebben gemaakt om alleen maar multiple choice-vragen te stellen.

Onduidelijkheid
Veel adviseurs lijken het examen af te wachten. Sommige adviseurs wachten de aanpassingen van 1 maart het liefste af. Anderen willen het liefst zolang mogelijk wachten met het examen zodat zij zo lang mogelijk het nieuwe PE-examen over 3 jaar kunnen uitstellen. “Niemand weet hoe dat nieuwe PE-examen er uit zal zien trouwens. Ook het CDFD zegt hier nog niks over”, zegt Olivier Rupke, directeur van het Studiecentrum FinanciëleBranche.

“Wij kunnen zonder twijfel in voldoende mate examenplekken beschikbaar stellen, zeker voor onze eigen relaties. De kwaliteit van het onderwijs ter voorbereiding op het examen zal een grote rol spelen bij het op tijd behalen van de benodigde certificaten. Het CDFD moet niet van hun probleem ons probleem proberen te maken”, zegt Rupke.

CDFD
“Het is een feit dat mensen zich goed moeten voorbereiden op het examen, maar andere exameninstituten hebben gezegd dat, ondanks de grote uitdaging, zij inschatten dat alle examens afgelegd kunnen worden”, aldus een woordvoerder van het CDFD. Het college ziet vooral een probleem voor adviseurs bij kleine kantoren. “Bij grote bedrijven zou je mogelijk tijdelijk ander werk kunnen doen tot dat het examen is gehaald. Adviseurs bij kleine kantoren zijn volledig afhankelijk van het diploma. Zo snel mogelijk aanmelden voor het examen is dus cruciaal.”

Reageer op dit artikel