nieuws

Dijsselbloem heeft het gehad met ‘massieve weerstand’ financiële sector

Branche

Dijsselbloem heeft het gehad met ‘massieve weerstand’ financiële sector

Zaterdag stond zijn opiniestuk in NRC Handelsblad en zondag herhaalde minister Dijsselbloem het in Buitenhof: de financiële sector moet bereid zijn de lessen van de crisis te leren. Maar de sector probeert juist met ‘gezochte en feitelijk onjuiste argumenten’ uit te komen onder kabinetsmaatregelen, vindt de minister van Financiën.

Dijsselbloem ziet een ‘massieve weerstand’ tegen de extra kapitaaleisen voor banken, de nieuwe rekenrente voor pensioenfondsen, nieuwe leennormen voor hypotheekverstrekkers en nieuwe solvabiliteitseisen voor verzekeraars. De lobby daartegen heeft volgens hem ook de Eerste Kamer bereikt. Hij schrijft dat zaterdag in NRC in een opmerkelijk opiniestuk onder de titel ‘Banken stop die lobby, anders komt 2008 terug.’

Verzekeraars
Volgens de minister zijn de maatregelen waarmee het kabinet het economisch herstel wil bestendigen niet ‘onnodig beperkend’. De hogere kapitaaleisen voor verzekeraars bijvoorbeeld, noemt hij logisch, ook als die hoger liggen dan de eisen voor banken. “Het werk van banken en levensverzekeraars is niet vergelijkbaar en dus moeten ze verschillende buffers aanhouden”, aldus Dijsselbloem die dat standpunt ook recent nog uitdroeg richting de Tweede Kamer.

Overkreditering
Over de hypotheekmarkt zegt hij: “Er was sprake van onverantwoorde overkreditering. Nieuwe hypotheken moeten weer gewoon in dertig jaar afgelost. Per 2015 worden de normen verder versoberd. Een brede lobby van bouwers en de Vereniging Eigen Huis verzet zich hiertegen. De echte vraag is ook hier of we bereid zijn de lessen van de vorige crisis langer dan een paar jaar vast te houden.”

Hij wijst er ook op dat de banken na de bankencrisis “waarbij de belastingbetaler tientallen miljarden moest uittrekken om de sector op de been te houden’’ de afgelopen vier jaar gemiddeld ruim € 8 miljard winst maakten. “Banken kunnen vanuit deze winst de komende jaren hun eigen vermogen verder versterken zonder probleem voor de kredietverlening.’’

In Buitenhof zei hij zondag te begrijpen dat de instellingen het ‘vervelend’ vinden dat ze op korte termijn minder risico’s kunnen nemen. “Maar dat is nodig om op termijn stabielere instellingen te hebben. Dat is nu eenmaal de les van de crisis die we moeten leren.”

Reageer op dit artikel