nieuws

AFM kreeg in 2014 bijna 12.500 meldingen van consumenten

Branche

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft in 2014 bijna 12.500 meldingen van consumenten ontvangen. Een derde hiervan was voor de toezichthouder een signaal voor toezicht. Het grootste deel van de meldingen ging over hypotheken of verzekeringen.

AFM kreeg in 2014 bijna 12.500 meldingen van consumenten

In totaal kwamen er 12.349 meldingen binnen via het Meldpunt Financiële Markten. Het leeuwendeel kwam via het online contactformulier of de telefoon, 3% stuurde nog een brief. De meeste meldingen (24%) gingen over (advies bij) een hypotheek, 23% betrof verzekeringen en 12% was een melding over consumptief krediet. Ten opzichte van 2013 was de relatieve stijging in meldingen over pensioenen het grootst.

De AFM stipt het belang van de meldingen aan door te schrijven dat de meldingen kunnen leiden tot onderzoek van de AFM: “Meldingen die we ontvangen leveren een belangrijke bijdrage aan ons toezicht om de financiële markten eerlijk te laten werken. In 2014 heeft de AFM naar aanleiding van meldingen onderzoek gedaan naar onder andere het hersteladviesbeleggingsverzekeringen en naar uitvaartverzekeringen. In ons onderzoek is dankbaar gebruik gemaakt van de meldingen door consumenten over (mogelijke) misstanden.”

Reageer op dit artikel