nieuws

FD: Relatie tussen sector en DNB steeds stroever

Branche

De verhoudingen tussen de financiële sector en DNB verlopen steeds moeizamer, bericht het FD. Op basis van anonieme betrokkenen schetst de krant het beeld van een relatie die schuurt, waarbij de ergernis zich richt op de toezichthouder.

FD: Relatie tussen sector en DNB steeds stroever

Het liefste zouden meer bestuurders van verzekeraars de stap zetten die Delta Lloyd nu neemt, bij de rechter een beslissing van DNB aanvechten, schrijft de krant. Oud-toezichthouders van DNB vertellen dat de irritatie oploopt door het steeds hardere ingrijpen van de bank. “DNB wil tegenwoordig meer optreden”, zegt oud-DNB’er Gert Demmink. “Dat heeft alles te maken met druk vanuit de politiek en vanuit het ministerie Financiën. Het is goed dat DNB tegenwoordig actiever toezicht voert en zich vastbijt in dossiers. Maar ze is soms slordig in de uitwerking, gebruikt niet altijd even deugdelijke argumenten en maakt zich soms druk om futiliteiten als het ontbreken van gekleurde tabs in cliëntendossiers.”

Geschiktheid
Vooral de geschiktheidstoets, op basis waarvan DNB nu Delta Lloyds CFO Emiel Roozen naar huis wil sturen, is een doorn in het oog van de sector. De toets zou gebruikt worden om schoon schip te maken om gewenst beleid mogelijk te maken. Bezwaar maken tegen een afwijzing is moeilijk, zegt een andere oud-DNB’er, Casper Riekerk:  “De president-commissaris wordt gemeld dat een kandidaat niet voldoet. Het zijn natuurlijk zachte criteria die bepalen of je brevet is verlopen. Een bedrijf heeft meestal geen zin om deze juridische strijd aan te gaan. En dan is het aan de bestuurder zelf en die kiest meestal eieren voor zijn geld, ook al omdat zo’n juridische procedure wel enige tijd kost.”

Riekerk betreurt dat DNB sinds het aantreden van Klaas Knot en Jan Sijbrand steeds harder ingrijpt: “Het onderling begrip is vertroebeld. Ik ben een voorstander van een volwassen houding waarbij je dreigt met een stok en niet meteen de stok hanteert.”

Reageer op dit artikel