nieuws

Wettelijke rente ex art. 6:119 BW wordt verlaagd naar 2%

Branche

Gisteren is bekend geworden dat de ministerraad heeft ingestemd met  het voorstel van Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie om de wettelijke rente (die geldt voor consumententransacties) te verlagen van drie naar twee procent. Deze wijziging gaat per 1 januari 2015 in.

Wettelijke rente ex art. 6:119 BW wordt verlaagd naar 2%

De vergoeding voor de schade, veroorzaakt door de vertraging in de voldoening van een geldsom, is gefixeerd op een vast percentage van die geldsom over de tijd dat de schuldenaar in verzuim verkeert (zie art. 6:119 BW). Deze zogenaamde wettelijke rente wordt door de overheid vastgesteld.

De zogenaamde wettelijke handelsrente (art. 6:119a BW) die verschuldigd is wanneer een handelsovereenkomst niet tijdig wordt nagekomen, blijft ongewijzigd op 8,25%.

Door: Annet van Duijn

Reageer op dit artikel