nieuws

CDA-Kamerlid wil ook provisieverbod zorgverzekeraars

Branche

Wilfred Mooij van ZorgverzekeringWijzer.nl reageert op het Kamerlid:

CDA-Kamerlid wil ook provisieverbod zorgverzekeraars

“Het is goed dat de politiek zich opwindt over de onafhankelijkheid van vergelijkingssites. Mevrouw Bruins Slot heeft wel een punt, maar denkt onterecht dat zij met nog meer regels in het belang van de consument handelt. En dat doet ze dus niet. Met het handhaven van de bestaande regels kan het belang van de consument prima worden gewaarborgd. Maar hier ontstaat een probleem omdat de overheid haar handhavingstaak niet goed vervult. Het is geen kwestie van nog meer regels, maar van het handhaven van de bestaande regels. Toezichthouder AFM stelt in al haar uitingen terecht dat het klantbelang centraal moet staan. Daarbij stelt zij niet dat advisering gratis moet zijn.

“De overheid verzaakt keer op keer bij het goed en tijdig voorlichten van de consument. Het is de taak van adviseurs om dit hiaat op te vullen en logisch dat zij daar een vergoeding voor krijgen. Zij moeten daarbij wel het klantbelang centraal stellen. Het is inderdaad vreemd dat er maar één vergelijkingssite is die meer dan 50 verzekeraars vergelijkt.

“Juist nu een grote verzekeraar eigenaar is van de grootste vergelijkingssite is een provisieverbod het paard achter de wagen spannen. Want dan vallen de echt onafhankelijke vergelijkers af omdat zij geen inkomsten meer hebben. Maar een captive agent van de verzekeraar kan gewoon doorgaan omdat die onbeperkt gefinancierd wordt door de verzekeraar. Onder het mom van vergelijken kunnen dan de huisproducten worden gepromoot”.

Reageer op dit artikel