nieuws

AFM-voorzitter: ‘Volwassenen vergeten te luisteren naar moreel kompas’

Branche

“Iedereen wordt geboren met een moreel kompas. Dit vertelt je of je het goede doet. Dat voel je. Goed luisteren naar je kompas is belangrijk. Maar volwassen vergeten soms te luisteren naar hun kompas. Ze luisteren alleen nog maar als de politie of de toezichthouder ze op hun vingers tikt. Kinderen kunnen volwassenen leren weer te vertrouwen op en luisteren naar hun kompas.” Dat zei AFM-voorzitter Merel van Vroonhoven afgelopen week bij de startbijeenkomst van de Raad van Kinderen in Zeist waar 21 bedrijven, waaronder de Nederlandse Vereniging van Banken, beloofden om voortaan ook de mening van kinderen te betrekken bij hun besluiten.

AFM-voorzitter: ‘Volwassenen vergeten te luisteren naar moreel kompas’

Van Vroonhoven vertelde de kinderen dat ze dit jaar aan een nieuwe baan is begonnen. “Ik heb met heel veel mensen gepraat. Van al die mensen wilde ik weten wat zij vinden van de toekomst van de financiële wereld. Wat er goed gaat, wat er fout gaat – en hoe het beter zou kunnen. Dat deed ik niet voor niets. We hebben de afgelopen jaren een enorme financiële crisis doorgemaakt. En de oorzaak van die crisis lag voor een groot deel bij de banken zelf. Zij bedachten heel ingewikkelde manieren om te sparen en te lenen waar de banken zélf rijker van werden, maar die niet goed waren voor klanten. Daarom zijn er mensen die hun spaargeld nu niet meer naar de bank durven te brengen. En als ze een huis willen kopen, zijn ze bang dat ze geen goede lening kunnen krijgen. Ze hebben het vertrouwen in de banken verloren.”

Leven beteren
Volgens de AFM-voorzitter is dat vertrouwen vooral terug te winnen door te laten zien dat je doet wat je belooft en dat je het anders doet dan vroeger. “Ik zie dat de banken daar hun best al voor doen. De mensen van de banken werken er hard aan om de klanten goede informatie te geven en eerlijke producten te verkopen. Maar veranderen is niet gemakkelijk. En iedereen weet hoe dat gaat: je hebt allemaal goede voornemens, maar na een tijdje ga je toch weer dingen doen waarvan je nog zó had gezegd: dat zal ik nooit meer doen. En dus is het goed om te kijken hoe we de zaken nu écht anders aan kunnen pakken.”

Diversiteit
Een goede manier daarvoor is zorgen voor meer diversiteit, zei ze. “Onderschat niet hoe goed het is dat je ook eens de mening hoort van mensen die anders tegen de dingen aankijken. Kinderen kunnen met ideeën komen waar je zelf niet op gekomen was. Ze zijn vaak heel eerlijk en zeggen waar het op staat. Ze durven vragen te stellen die wij volwassenen niet zo gauw durven te stellen. En kinderen zijn oprecht en trouw aan hun moreel kompas. Nu heeft iedereen die geboren wordt een moreel kompas. Maar volwassen vergeten soms te luisteren naar hun kompas. Ze luisteren alleen nog maar, als de politie of de toezichthouder ze op hun vingers tikt. Kinderen kunnen volwassenen leren weer te vertrouwen op en luisteren naar hun kompas.”

Reageer op dit artikel