nieuws

Merel van Vroonhoven spreekt op am:verzekeringsbranchedag

Branche

Merel van Vroonhoven, voorzitter van de Autoriteit Financiële Markten, zal op 25 november het podium betreden tijdens de am:verzekeringsbranchedag. Van Vroonhoven zal als spreker optreden en daarna ondervraagd worden door dagvoorzitter Janneke Willemse.

Merel van Vroonhoven spreekt op am:verzekeringsbranchedag

Het optreden van Van Vroonhoven vormt samen met de bekendmaking van de winnaars van de Generali AM Innovatie- en Aanmoedigingsprijs de kern van het plenaire ochtendprogramma van de am:verzekeringsbranchedag, dat als thema ‘Keihard Kiezen’ heeft. Van Vroonhoven is sinds april actief als voorzitter van de AFM. Eerder was zij directielid bij de NS, maar haar carrière begon in de verzekeringsbranche, waar zij zich opwerkte tot directielid bij Nationale-Nederlanden en later ING.

Cultuurverandering
Als voorzitter van de AFM is het speerpunt van Van Vroonhoven voor een cultuurverandering binnen de branche. “Wetgeving alleen is niet genoeg”, zei ze bij haar eerste publieke optreden, de presentatie van AFM’s jaarverslag. “Er is een duurzame cultuurverandering nodig in de financiële sector. De hamvraag daarbij is: Hoe kunnen we ervoor zorgen dat het vertrouwen hersteld wordt? En hoe kunnen we dat proces versnellen?”

Van Vroonhoven kwam in opspraak omdat in haar tijd als directielid van NN de verzekeraar zelf woekerpolissen verkocht. Daarover zei ze: “De intentie was nooit om slechte verzekeringsproducten te verkopen. Maar ik heb de druk van de commercie zelf ervaren. Ieder jaar moest de winst weer iets groter zijn. Ruimte voor tegengeluiden was er niet.” Het is die cultuur waar ze nu tegen strijdt. Afgelopen zondag sprak zij hierover in Buitenhof: “Ik heb de conclusie getrokken dat enerzijds een fundamentele gedragsverandering plaats moet vinden in de financiële sector, waarbij de klant op 1, 2 en 3 komt te staan. Anderzijds moeten we ervoor zorgen dat de consument beter in staat moet zijn om zijn eigen financiële beslissingen te nemen. Maar als je het vertrouwen terug wil winnen moet die verandering primair vanuit de aanbieders komen.”

Parallelsessies
Na het plenaire ochtendgedeelte volgen drie parallelsessierondes, die worden verzorgd door onder meer Avéro Achmea, am-columnist Jan Driessen en De Nederlandsche Bank. Steffie Schwillens en Michiel Boswinkel van DNB presenteren in hun sessie het toekomstscenario van de toezichthouder op een toekomstbestendig bedrijfsmodel voor verzekeraars. Wopke de Jong, business development manager van Avéro Achmea, vertelt hoe en waarom de adviseur risicomanagement in zijn praktijk kan integreren.

Inschrijven
De am:verzekeringsbranchedag wordt dit jaar op dinsdag 25 november georganiseerd in het Beatrixgebouw in Utrecht. Inschrijven kan hier, het dagprogramma is hier te vinden.

Reageer op dit artikel