nieuws

Stichting Woekerpolisproces dagvaardt ASR

Branche

Stichting Woekerpolisproces heeft vanochtend verzekeraar ASR gedagvaard. Voorzitter Pieter Lijesen ziet zich genoodzaakt tot het nemen van deze stap, omdat ASR volgens hem veel gegevens kwijt is, de compensatie niet goed kan berekenen en inzage in de eigen berekeningen weigert te geven.

Stichting Woekerpolisproces dagvaardt ASR

Het gaat de voorzitter om 1,1 miljoen woekerpolissen die ASR verkocht, onder meer onder naam van Stad Rotterdam, Waerdye, Fortis en Falcon. Lijesen: “Het afgelopen jaar hebben wij geconstateerd dat ASR er niet toe in staat is de juiste compensatieberekeningen te maken. ASR beschikt domweg niet meer over alle data. ASR werkt daarom met allerlei kunstgrepen. Het is niet alleen zorgwekkend dat een grote verzekeraar als ASR gegevens kwijt is, maar vooral dat polishouders niet krijgen waar ze recht op hebben. Want werken met gemiddelden leidt er automatisch toe dat de ene polishouder te veel krijgt en de andere te weinig.”

Stichting Woekerpolisproces vordert inzage in de reconstructies die ASR vanwege het gebrek aan gegevens maakt van het verloop van de polissen. Volgens de stichting zijn compensatieregelingen ongeldig zonder deze gegevens. Lijesen: “We hebben ASR om vrijgave gevraagd van de aannames waarmee ze werken. Maar ASR weigert dit evenals Aegon, Reaal, en Nationale-Nederlanden. Als reden voert ASR op dat deze gegevens bedrijfsgevoelige informatie zouden bevatten. Maar dat mag natuurlijk nooit een reden zijn om polishouders inzicht te weigeren in wat er met hun geld is gebeurd. En daarom kunnen wij niet anders dan naar de rechter stappen.”

Reageer op dit artikel