nieuws

Mons: ‘Geen belangenverstrengeling bij SKFD’

Branche

Mons: ‘Geen belangenverstrengeling bij SKFD’

Volgens Matthijs Mons is er geen sprake geweest van belangenverstrengeling van zijn kant in zijn tijd als bestuurder van de Stichting Keurmerk Financiële Dienstverlening (SKFD). De curator die zich met het faillissement van het keurmerk bezighoudt had geconstateerd dat een van de bestuurders (Mons en Ron Schulte Fischedick) een tegenstrijdig belang zou hebben.

De bestuurder bleek bij navraag Mons te zijn, die inmiddels zijn uitleg al aan de curator heeft gegeven. Het gaat om een situatie uit oktober 2012. Zowel SKFD als IG&H waren bezig met een initiatief voor een branchebreed kwaliteitsinstituut. Banken en verzekeraars stelden voor om deze initiatieven samen te laten gaan, omdat er geen behoefte was aan twee instituten. Het project werd KIFS (Kwaliteitsinstituut Financiële Sector) genoemd. Mons, destijds partner bij IG&H, nam toen vanwege dit project een zetel in het bestuur van de SKFD in.

Dubbele pet
Over die constructie had de curator nu enkele vragen. “Ik had niet verwacht dat het problemen zou opleveren”, zegt de voormalig IG&H-man nu. “We waren bij IG&H al driekwart jaar bezig met een kwaliteitsinstituut. Omdat we toen samen gingen werken met SKFD ben ik bestuurder geworden.” De opdracht voor IG&H, en de financiering daarvoor, om aan het KIFS-project te werken leidde volgens Mons, ondanks zijn dubbele pet, niet tot belangenverstrengeling.

“Die opdracht is gewoon vanuit de deelnemende banken en verzekeraars naar IG&H gegaan. Er was pas belangenverstrengeling geweest als de SKFD opdrachten aan IG&H had gegeven, maar daar was geen sprake van.” Met de kennis van nu, zegt Mons dat hij achteraf gezien geen bestuurslid had moeten worden bij de SKFD. “Maar destijds speelde het faillissement ook nog niet, er waren geen financiële problemen. Er kwam juist geld beschikbaar om iets nieuws op te zetten.”

Geen issue
Mons heeft de situatie inmiddels bij de curator uitgelegd en verwacht geen problemen. “Als er rare dingen waren gebeurd, was dat toen wel opgevallen. Het was heel duidelijk en transparant dat ik bestuurslid van de SKFD was en partner bij IG&H. Ik heb er met de curator over gesproken, het zit volgens mij helemaal goed. Het was lastig om dit initiatief te doen zonder de twee petten op. Volgens mij is er geen issue en staan we nu dichtbij het afhandelen van het faillissement.”

Reageer op dit artikel