nieuws

AFM-toezichthouder: ‘We hebben behoefte aan slim toezicht’

Branche

In een blog op de site van AFM geeft senior toezichthouder Danny van Dijk aan dat er bij de toezichthouder behoefte is aan slim toezicht. “Voorlichten en straffen werkt niet zo goed om gedrag echt te veranderen. Denk maar aan te hard rijden met de auto.”

AFM-toezichthouder: ‘We hebben behoefte aan slim toezicht’

Van Dijk geeft aan dat hij vaak moet denken aan een uitspraak van Arthur Docters van Leeuwen, de eerste voorzitter van de AFM die van Dijk meemaakte. “Als je complimenten wil krijgen, moet je niet bij een toezichthouder gaan werken”, zei Docters van Leeuwen. Van Dijk: “Daar moet ik regelmatig aan denken als ik berichtgeving in de media zie over toezichthouders. Of het nou gaat om problemen bij scholen, woningcorporaties, ziekenhuizen of financiële ondernemingen. Altijd lijkt het toezicht gefaald te hebben. Zelden lees je terug dat een toezichthouder goed heeft ingegrepen.”

Analyse
Toch geeft Van Dijk aan met veel plezier bij de AFM te proberen taaie en complexe problemen op te lossen. Voorlichten en straffen zijn daarbij volgens hem niet de juiste oplossingen, eerst moet een analyse gemaakt worden. “Wat maakt dat dit gedrag plaatsvindt? Neem weer te hard rijden. Gebeurt dat omdat mensen het niet eens zijn met de maximumsnelheid, omdat auto’s nog heel comfortabel rijden bij 150 km/u, omdat al je vrienden het doen of omdat de pakkans te laag is?”

Alleen in het laatste geval zou handhaven effectief zijn, beweert Van Dijk. “In de publieke opinie wordt na een incident altijd gevraagd om meer en strenger toezicht. In de praktijk draait het vooral om slimmer toezicht.”

Cultuur
In de financiële sector heeft dit bijvoorbeeld als implicatie dat in plaats van ieder product één voor één af te gaan, het volgens Van Dijk verstandiger is om het gedrag en de cultuur van de financiële ondernemingen te beoordelen. “Als we daar kunnen vaststellen dat het met de intenties en de cultuur van een organisatie goed zit kunnen we er meer op vertrouwen dat er zorgvuldig met de belangen van hun klanten wordt omgegaan. Cultuur heeft immers een voorspellende waarde op het naleven van wetten en regels.”

Van Dijk gelooft in het effect van alternatieve interventies, in plaats van alleen boetes opleggen en voorlichting geven. “Daarom vind ik het een ontzettend leuke uitdaging om na te denken over slimmer toezicht en het realiseren van een gedragsverandering die de wereld een klein stukje beter maakt. Ook al krijg ik daar van de buitenwereld geen complimenten voor.”

Reageer op dit artikel