nieuws

ASR mag meebieden op Reaal NV

Branche

ASR mag meebieden op Reaal NV

SNS Reaal start nog deze zomer met het proces dat moet leiden tot de verkoop van de verzekeringsactiviteiten. Het kabinet gaat pas daarna ook ASR naar de markt terugbrengen en geeft ASR zo de gelegenheid om deel te nemen aan het open verkoopproces van Reaal NV.

Dit staat in een brief van minister Dijsselbloem van Financiën aan de Tweede Kamer waarmee de ministerraad heeft ingestemd. Het kabinet volgt daarmee het advies van de stichting administratiekantoor beheer financiële instellingen (NLFI), die de aandelen van de Staat in onder andere ASR en SNS Reaal beheert.

Bod
Reaal NV (de paraplunaam van Reaal, Zwitserleven, SNS Asset Management, Proteq Dier & Zorg, Route Mobiel en Zelf) wordt verkocht via een onderhandse verkoop (controlled auction), zoals ook gemeld in de brief aan de Kamer uit december 2013. Daarbij wordt een brede groep partijen uitgenodigd een bod te doen.

ASR
De privatisering van ASR wordt opgeschort zodat ASR, onder voorwaarden, mee kan doen aan het open verkoopproces. ASR zal voor een eventuele overname mogelijk nieuw eigen vermogen aantrekken. Uitgifte van nieuwe kapitaalinstrumenten zal pas plaatsvinden als ASR een winnend bod op Reaal uitbrengt. Of minister Dijsselbloem goedkeuring verleent aan een bod van ASR hangt af van de beoordeling van het business- en financieringsplan van ASR voor een overname van Reaal.

Reactie ASR
Jos Baeten, voorzitter Raad van Bestuur ASR is tevreden met het besluit van de minister: “Wij hebben ons altijd op het standpunt gesteld dat we kansen voor consolidatie binnen de Nederlandse verzekeringsmarkt serieus onderzoeken. Tegelijkertijd onderzoeken we of er voor ASR potentiële minderheidsaandeelhouders zijn om die eventuele overname mogelijk te maken. Voor ons blijft ook in een dergelijk traject het uitgangspunt dat we de ingezette lijn qua strategie, positionering, cultuur en bedrijfsvoering kunnen vasthouden en we ASR zo sterk mogelijk maken voor een succesvolle terugkeer naar de private markt, in welke vorm dan ook.”

Reageer op dit artikel