nieuws

Lakeman start meldpunt over DNB

Branche

Lakeman start meldpunt over DNB

Kleine verzekeraars, pensioenfondsen en banken die klachten hebben over De Nederlandsche Bank kunnen zich melden bij het meldpuntdnb, een initiatief van Pieter Lakeman. Diens Stichting Onderzoek Bedrijfs Informatie (SOBI) heeft het meldpunt geopend.

Volgens Lakeman, voorzitter van SOBI, worden kleine financiële instellingen door de DNB steeds vaker onder druk gezet om hun activiteiten over te dragen aan door DNB aangewezen rechtspersonen. Ook moeten de bedrijven voldoen aan extra DNB-eisen, terwijl ze volgens Lakeman beter presteren dan de grote instellingen.

Ongekend streng
Lakeman: “Die ongekend strenge eisen staan niet altijd in verhouding tot de ruimte die die grotere instellingen krijgen. ING en Rabobank krijgen bijvoorbeeld toestemming slechts een bescheiden percentage op vastgoed af te schrijven, terwijl DNB voor kleinere partijen met gezondere vastgoedportefeuilles soms een veelvoud aan afschrijvingen eist. Dergelijke ongelijkheden lijken niet uniek te zijn.”

Daarnaast vindt Lakeman het onterecht dat DNB druk uitvoert op kleine instellingen om hun zaken over te dragen aan ‘vaak door DNB zelf aangedragen partijen’. Hij zegt over de kleine bedrijven: “Hun beleggingsresultaten zijn vaak beter dan die van grotere fondsen. Dat komt mede omdat bij grotere pensioenfondsen dure adviseurs een fors deel van de beleggingswinst afromen. Ons meldpunt wil dergelijke misstanden gedocumenteerd aan de kaak stellen.”

Acties
Op de website van het meldpunt valt te lezen dat in de toekomst ook wordt overwegen om actie tegen de toezichthouder te voeren. “In beginsel is niet uitgesloten dat het meldpunt op verzoek van belanghebbenden een of meer collectieve acties tegen DNB zal starten met het doel een verklaring voor recht te verkrijgen dat bepaalde gedragingen van DNB onrechtmatig zijn.”

Reageer op dit artikel