nieuws

Hbo’ers keihard onderuit bij Wft-examens

Branche

Hbo’ers keihard onderuit bij Wft-examens

Hbo-studenten zijn massaal gezakt voor hun Wft-examens. De studenten dienden in groten getale een klacht in bij het klachtenloket van de Commissie Financiële Dienstverlening (CFD). De CFD trekt naar aanleiding van de grote klachtenstroom aan de bel bij het ministerie van Financiën.

Aanleiding voor de noodkreet van de CFD zijn de meldingen over het Wft-examen inkomen. Hiervoor gingen 57 studenten van de Hogeschool Windesheim uit Zwolle op. Hun voorlopige slagingspercentage ligt op 0%. “Onder de geëxamineerden waren zelfs vierdejaars HBO bedrijfseconomiestudenten. Er is iets goed mis als geen enkele hbo’er met succes een opleiding op mbo-niveau weet af te ronden”, schrijft de CFD.

Vakbekwaamheidsgebouw
De commissie vindt dat de Wft-examens voor studenten en werkenden herkenbaar moeten zijn en aansluitend bij de oefenstof en beroepspraktijk. In het geval van de Windesheim-studenten is daar volgens de CFD geen sprake van: “Wanneer bovenstaand slagingspercentage representatief is voor de gehele beroepsgroep, dan is de huidige opzet van het vakbekwaamheidsgebouw niet langer houdbaar en verzoekt CFD de politiek om zo spoedig mogelijk in te grijpen bij het CDFD en DUO.”

De studenten lieten aan het begin van dit jaar nog weten zich weinig zorgen te maken over de examens, maar zijn nu volgens de branchevereniging ‘woedend en ontmoedigd’ door hun uitslag. Windesheim zou overwegen om de Wft-verplichting voor de opleiding Financial Service Management te laten vervallen.

Reageer op dit artikel